U kan een lief vinden in het BELvue-museum.

Gebrek aan toeristen nekt Brusselse musea: '80 procent minder bezoekers'

ADD
© BRUZZ
26/08/2021

Door het wegblijven van toeristen is het ook voor de vele musea in Brussel nagelbijtend afwachten wat de toekomst zal bieden. "Dit jaar hebben we slechts twintig procent bezoekers ten opzichte van 2019 over de vloer gekregen", klinkt bij BELvue Museum. Ook de onduidelijkheid rond een eventuele introductie van het Covid-certificaat baart Brusselse musea zorgen.

Verschillende federaties in de hoofdstad vrezen dat het imago van Brussel een klap krijgt bij buitenlandse toeristen door een gebrek aan versoepelingen. "Het centrum van Brussel is aan het sterven", klonk het eerder deze week bij de Brusselse horecafederatie. "We hebben geen seminaries, geen congressen, de cafés zijn leeg." De Brusselse cultuursector ervaart dezelfde malaise. Die wordt snoeihard getroffen door het wegblijven van toeristen.

"Vorig jaar kregen we nog maar dertig procent van het normale aantal bezoekers over de vloer", zegt An Lavens van museum BELvue in hartje Brussel. "Op dit ogenblik komen we aan twintig procent van onze bezoekers ten opzichte van 2019." Buitenlandse toeristen zijn nog niet terug en dat vertaalt zich in een groot financieel verlies. "Ongeveer driehonderdduizend euro zijn we daardoor al misgelopen, op een totaal budget van anderhalf miljoen euro. Dat is een vijfde van ons jaarlijks budget."

"Ook het communicatiebudget hebben we noodgedwongen moeten halveren. De grote vraag is dus hoe we Brusselaars en Belgen in het algemeen alsnog tot bij ons kunnen krijgen, zonder noemenswaardig communicatieplan. We krijgen wel wat steun, subsidies in de vorm van gedetacheerde leerkrachten die bij ons aan de slag kunnen, maar verder zijn we grotendeels op onszelf aangewezen."

Covid-certificaat

Bij het Belgische Stripmuseum in de Zandstraat is voornamelijk de onduidelijkheid rond de (toekomstige) maatregelen een grote boosdoener. "Maar dit jaar is wel al iets beter dan het vorige", duidt Isabelle Debekker, directrice van het museum. "Toch blijft het wonden likken na het bikkelharde jaar vorig jaar", zegt ze. Door het gebrek aan toeristen werd het museum genoodzaakt een derde van het personeel af te danken.

Wat de toekomst zal brengen is onduidelijk, vindt de directrice. "In augustus waren de bezoekerscijfers iets beter dan in juli. Een verklaring ontbreekt, maar ik vermoed dat de Covid Safe Pass in Frankrijk daar voor een deel tussenzit. We hebben een pak Fransen over de vloer gekregen die mogelijks richting Brussel zijn gevlucht omdat in Frankrijk vaccinatie verplicht is om musea binnen te raken."

"Als zo'n Covid-certificaat ook in Brussel wordt ingevoerd, dan is het helemaal verloren, want dat betekent potentiële bezoekers weigeren en ook extra personeel aannemen om de pasjes te controleren. Dat zou een mokerslag betekenen."

Het is niet de eerste keer dat het Stripmuseum een moeilijke periode beleeft doordat toeristen wegblijven. Ook de impact van de lockdown van 2015 en de aanslagen van 2016 was bijzonder groot.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni