Robbedoes in het Belgisch Stripmuseum

| Robbedoes in het Belgisch Stripmuseum

Stripmuseum ontslaat een derde van personeel

Tim Gatzios
© BRUZZ
13/04/2021

Het Belgisch Stripmuseum heeft recent de samenwerking met verschillende personeelsleden stopgezet. De coronacrisis leidt tot fors minder bezoekers en inkomsten voor het museum dat vooral door buitenlandse toeristen bezocht wordt. "Een emotioneel zware beslissing," zegt de directie.

Het zou gaan om acht medewerkers die moeten vertrekken, of 30 procent van het personeelsbestand (voltijds-equivalent). "Het was geen simpele beslissing en het is emotioneel heel zwaar," zegt directeur Isabelle Debekker. Ze verwijst naar de coronacrisis. "We zijn nu wel open, maar het is erg ingewikkeld. We zijn bovendien een privémuseum met 80 procent bezoekers uit het buitenland. De impact van de crisis is voor ons dus heel groot."

De ontslagen zouden in alle lagen vallen, van de receptie, over schoonmakers, tot mensen die bezig zijn met tentoonstellingen. Ook persverantwoordelijke Willem De Graeve is getroffen door de beslissing. "Het is deels onverwacht. Aan de ene kant is het begrijpelijk gezien de economische toestand," zegt hij. Aan de andere kant: ik werk er al heel lang, 21 jaar, dus voor mezelf had ik het niet helemaal zien aankomen."

Perspectief

Hoe de nabije toekomst eruit ziet voor het museum is onduidelijk, zegt de directie. "We doen alles om het project te behouden," zegt directeur Debekker. "Maar het perspectief is onduidelijk. Het is voor experts en politici al moeilijk om uitspraken te doen over de middellange termijn, dus voor ons als museum is het al helemaal troebel."

"Zoals iedereen vragen we de overheden om perspectief," voegt ze nog toe. "We hebben net als andere zwaargetroffen sectoren concrete data en garanties nodig. Voor ons is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten wanneer het toerisme weer op gang zal komen."

Het is niet de eerste keer dat het Stripmuseum een moeilijke periode beleeft doordat toeristen wegblijven. Ook de impact van de lockdown van 2015 en de aanslagen van 2016 was bijzonder groot.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , belgisch stripmuseum , coronacrisis , coronamaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni