| Het Onument in Lommel.

Gedenkplaats voor slachtoffers van coronapandemie in het Ossegempark

© Belga
07/07/2023

De Brusselse regering heeft een stedenbouwkundige vergunning verleend voor de bouw van een gedenkplaats voor de slachtoffers van de coronapandemie. Dat heeft Brussels staatssecretaris voor Ruimtelijke Ordening en Erfgoed Ans Persoons (one.brussels-Vooruit) vrijdag bekendgemaakt.

Het monument in het hart van het Osseghempark, aan het Atomium, krijgt de naam "Onument" en moet een rustplek worden in de stad. Het wordt "een plaats van rust, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de pandemie, maar ook aan dierbaren die te vroeg zijn heengegaan", aldus Ans Persoons in een persbericht.

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Covid-19 pandemie werd in samenwerking met het bureau Bas Smets in Kortrijk, Leuven, Gent, Lommel en Aarschot een project opgezet om over het hele land verschillende gedenkplaatsen te bouwen. Die vormen een netwerk van plekken van herinnering, ontdekking en ontmoeting, voegt de staatssecretaris eraan toe.

Elk monument is anders, maar gebaseerd op hetzelfde principe. Het gaat om een cirkel, die bestaat uit gebogen elementen van dezelfde afmetingen, en die onderbroken wordt door een natuurlijke kracht zoals een waterloop, een of meer bomen, een hoogteverschil, enzovoort.

Het "Onument" bestaat uit 13 banken op gelijke afstand van elkaar, in een cirkel geplaatst, gescheiden door het bos dat elk van de banken omringt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Samenleving, monument coronaslachtoffers, onument, osseghem, coronacrisis, Ans Persoons

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni