Jacques Brel in de Olympia in Parijs in 1965

| Jacques Brel in de Olympia in Parijs in 1965

Sabam eert de Brel Stichting en Johan Verminnen

EDB
© BRUZZ
10/12/2021

Vrijdag reikt Sabam twee Muzes uit: één aan de Brel Stichting en één aan Johan Verminnen. De eerste prijs is een erkenning voor het belangrijke documentatie- en herinneringswerk dat de Stichting heeft verricht voor de kunstenaar Jacques Brel en zijn hele oeuvre. De tweede Muze eert een icoon van het Nederlandstalige lied voor zijn actieve rol in de strijd voor de rechten van zangers, muzikanten, auteurs en componisten.

De Muze die Sabam vandaag uitreikt, bekroont het werk van de Stichting Brel voor het behoud van het artistieke erfgoed van de auteur. “Dat Jacques Brel zo lang voortleeft, is niet alleen te danken aan de persoonlijkheid, het leven en het werk van de artiest, maar ook aan het werk van de Stichting, die 40 jaar geleden werd opgericht door de tweede dochter van de schrijver, France Brel,” klinkt het bij Sabam.

De tweede muze gaat naar Verminnen, die dit jaar 50 jaar op de planken staat. “Niet alleen op, maar ook naast het podium heeft Johan Verminnen jarenlang een actieve rol opgenomen in de muziekindustrie,” klinkt het. Van 1992 tot 2006 leidt Verminnen Zamu, de Vereniging voor Zangers en Muzikanten. De belangrijkste strijdpunten zijn de creatie van het sociaal en juridisch artiestenstatuut en een gezond muziekklimaat. Mede onder impuls van de vereniging wordt in de tweede helft van de jaren '90 het Nationaal Kunstenaars Platform (NKP) opgericht.

“Daarnaast heeft Verminnen ook een persoonlijke band met Sabam, de auteursvereniging waarvan hij reeds 51 jaren lid is,” zegt Sabam. “Van 1998 tot 2016 strijdt hij voor de rechten van auteurs, componisten en uitgevers vanuit het bestuur van de vereniging. Vanaf 2014 bekleedt hij de functie van voorzitter.”

De Muze van Sabam is een prijs die Sabam al sinds 1984 uitreikt aan haar leden als erkenning voor een bijzonder succesvolle carrière. Het sierlijke bronzen beeldje is van de hand van kunstenaar Hubert Féguenne. Met deze prijs sluiten Johan Verminnen en de Stichting Brel zich aan bij een select gezelschap van kunstenaars waaronder Pieter Aspe, Peyo, Marc de Bel, Arno, Robbe de Hert, Rocco Granata, Dani Klein, Harry Kümel, Raoul Servais, Jacques Vermeire, Will Tura en Urbanus.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni