| Het AfricaMuseum in Tervuren.

Stereotyperende beelden AfricaMuseum verdwijnen uit vast parcours

© Belga
10/07/2023

Het AfricaMuseum in Tervuren heeft een groep beelden die vijf jaar geleden vanwege de stereotyperende beeldvorming over Afrikanen in een depotopstelling geplaatst werd, verwijderd uit het vaste bezoekersparcours. Dat deelt het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) maandag mee. Er komt zo extra ruimte vrij voor tijdelijke tentoonstellingen.

Het museum plaatste de beelden, die ook de kolonie en haar stichters verheerlijkten, in 2018 in een depotopstelling bij de start van het bezoekersparcours. Volgens het museum was het de bedoeling om "de clichématige koloniale propaganda, waarvan de nadelige effecten nog steeds doorleven, te deconstrueren en een dialoog over beeldvorming, racisme en de kolonisatie te stimuleren".

Maar de huidige opstelling zou onvoldoende duidelijk zijn. "Het depot-karakter is niet in één opslag herkenbaar en de groep beelden blijft zo ongewild bijdragen tot de negatieve beeldvorming omtrent Afrika", klinkt het.

Het museum verwijdert de beelden daarom uit de vaste opstelling. Ze komen op een discretere plaats, waar tijdens gegidste rondleidingen dieper wordt ingegaan op de geschiedenis van het museum en de koloniale beeldvorming. Het AfricaMuseum wijst erop dat er in de vaste tentoonstelling nog andere voorbeelden overblijven van koloniale, negatieve beeldvorming, maar dan met toereikende context en duiding.

Nieuwe tentoonstelling

Naast de verhuizing van de groep beelden zal een deel van de aangrenzende introductiezone vrijgemaakt worden voor nieuwe tentoonstellingsruimte. De nieuwe ruimte zal dienen voor tijdelijke exposities van beperkte schaal. Het AfricaMuseum zegt dat de eerste tentoonstelling zal focussen op een belangrijk, actueel onderzoeksdomein van het museum: herkomstonderzoek. Daarbij wordt de manier waarop objecten uit collecties verworven werden grondig onderzocht.

De nieuwe tentoonstelling zal begin 2024 openen. Het AfricaMuseum, dat voor zijn 125ste verjaardag een kritische blik werpt op de koloniale geschiedenis en nadenkt over de ontwikkeling van de instelling, zal deze zomer starten met de ontmanteling van het beeldendepot en de introductiezone.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni