Streektaalconferentie strijkt neer in Brussel

DeBuren, het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat, op de hoek van de Prinsenstraat en de Leopoldstraat, achter het Muntplein DeBuren, het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat, op de hoek van de Prinsenstraat en de Leopoldstraat, achter het Muntplein
© Peter Dhondt-BRUZZ
| DeBuren, het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat, op de hoek van de Prinsenstraat en de Leopoldstraat
© Peter Dhondt-BRUZZ
| DeBuren, het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat, op de hoek van de Prinsenstraat en de Leopoldstraat

In welke mate is er in een meertalige stad als Brussel ruimte voor streektaalbeleid? Het is slechts een van de vragen die centraal staan tijdens de jaarlijkse Streektaalconferentie die plaatsvindt op vrijdag.

De jaarlijkse Streektaalconferentie van de Stichting Nederlandse Dialecten (SND) vindt op vrijdag plaats bij deBuren en wordt mede-georganiseerd door Variaties vzw, Brusseleir! en de Nederlandse Taalunie.

Via lezingen van en interviews met Vlaamse, Brusselse en Nederlandse beleidsmakers en taalkundigen wordt het thema ‘taalvariatiebeleid in tijden van globalisering’ vanuit verschillende perspectieven belicht.

Waarom zijn sommige streektalen officieel erkend en andere niet? Hoeveel aandacht moeten onderwijs en media besteden aan streektaalondersteuning? En in welke mate is er in een meertalige stad als Brussel ruimte voor streektaalbeleid? Het zijn slechts enkele van de vragen waarover de deelnemers zich zullen buigen.

Een keur aan sprekers kijkt vanuit verschillende invalshoeken naar het thema. Onder de gastsprekers bevinden zich onder meer Sven Gatz (Open VLD), Brussels minister van Meertaligheid, Jan Hautekiet van Brusseleir! en Geertje Slangen, taaladviseur bij de VRT.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?