Stripmuseum breekt opnieuw records in aantal bezoekers

Het Stripmuseum ontvangt elk jaar meer bezoekers.

Het Stripmuseum sluit opnieuw een recordjaar af. Het museum in de Zandstraat in het centrum van Brussel ontving het afgelopen jaar 263.981 bezoekers, dat zijn er 14 procent meer dan het jaar daarvoor.

De stijging is in de eerste plaats te wijten aan een algemene toename van het aantal toeristen in Brussel, verklaart communicatiemedewerker van het museum, Remy Gauthier. Daarnaast was het in 2019 de dertigste verjaardag van het museum waardoor het museum extra persaandacht heeft gekregen, wat ook weer meer bezoekers lokte.

Opvallend was dat één op de twee bezoekers uit Frankrijk kwam. Op de tweede plaats kwamen de Belgen met ruim dertien procent, en op de derde plaats volgt China met tussen de vier en vijf procent van de bezoekers. Daarnaast waren er ook bezoekers uit andere Europese landen zoals Duitsland, Groot-Brittanië, Spanje en Italië. Maar ook van buiten Europa, zoals Argentinië of Peru.

Exposities die het goed deden waren onder andere Urbanus van de Belgische tekenaar Willy Linthout, en Bollie en Billie van de Brusselse tekenaar Jean Roba. Een absolute topdag was 1 november. Toen bezochten 3.000 mensen het museum voor de exposities van de Breton Emmanuel Lepage en Werner Goelen alias Griffo. Dat had volgens Gauthier te maken met een combinatie van factoren: het was een vrije dag binnen een verlengd weekend, het regende en de meeste andere musea waren gesloten. Ook het feestweekend in oktober werd bijzonder goed bezocht.

Het museum zet met de bezoekerscijfers van 2019 de trend van de laatste jaren door. Ook in 2018 had het museum een stijging van 14 procent, in 2017 zelfs 35 procent. Het jaar 2016 was dan weer bijzonder slecht, vanwege de gevolgen van de aanslagen.

grafiek bezoekerscijfers

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?