Suggestie voor cultuurbesparingen: 'Laat Amerikaans Theater vallen'

Protest van de Vlaamse cultuursector aan het Vlaams Parlement tegen de besparingen van de regering Jambon Protest van de Vlaamse cultuursector aan het Vlaams Parlement tegen de besparingen van de regering Jambon
© PhotoNews
| Protest van de Vlaamse cultuursector aan het Vlaams Parlement tegen de besparingen van de regering Jambon.
© PhotoNews
| Protest van de Vlaamse cultuursector aan het Vlaams Parlement tegen de besparingen van de regering Jambon.
Updated: 15-11-2019 - 16:26

Van Jambon mag de cultuursector zelf een 'alternatieve begroting' voorstellen. Een piste is dat de Vlaamse regering het project voor het Amerikaans Theater moet schrappen. Het geld dat daarmee bespaard zou worden, moet dan gaan naar projectsubsidies, waarop Vlaams minister-president Jambon zestig procent bespaart.

De Vlaamse regering zet de hakbijl in de cultuursubsidies, en dan vooral in de projectsubsidies. Daarvoor blijft er nog maar 3,39 miljoen in plaats van 8,47 miljoen euro. Die besparingen botsen op massaal protest van de cultuur- en kunstsector, al is Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) - ook minister van Cultuur - wel bereid om te overleggen met de sector. Die mag een 'alternatieve begroting' opstellen.

Besparen zal de cultuursector hoe dan ook moeten doen, maar over de invulling en spreiding van die besparingen is er volgens Jambon wel nog ruimte tot discussie. Choreograaf Michiel Vandevelde heeft alvast een voorstel.

'Geld voor Amerikaans Theater naar projectenpot'

"Ik heb alvast een goed besparend idee voor de minister: schrap het project voor het Amerikaans Theater als nieuwe Vlaamse culturele pool in Brussel", zegt choreograaf Michiel Vandevelde aan De Tijd. "Dat project vult geen leemte in, niet voor het versterken van de Vlaamse identiteit, en ook niet voor het uitbreiden van het aanbod."

De Vlaamse regering wil het Amerikaans Theater overnemen van de federale overheid, om er een 'Vlaamse culturele pool' van te maken, met de AB in de hoofdrol. Dat staat ook in het regeerakkoord. Volgens Jambon zal de renovatie van het gebouw alleen al minstens 34 miljoen euro kosten. "Dat geld kan dan terugvloeien naar de projectenpot", aldus Vandevelde, die ook lid is van actiegroep State of the Arts, al verdedigt hij hier een persoonlijk standpunt.

'Budgetten kunnen niet zomaar verschuiven'

De Brusselse N-VA laat weten dat ze "het Amerikaans Theater niet laten vallen". Volgens Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre zou het eerste budget voor die de overname pas in 2023 vallen: "Het is dus niet zo dat er zomaar budgetten kunnen worden verschoven".

"De overdracht is nog niet voor morgen, er moeten eerst afspraken worden gemaakt met de nieuwe federale ploeg en stad Brussel. Het zou ook bijzonder unfair zijn voor de Ancienne Belgique, de reeds jarenlang vragende partij is, om dit project zonder gegronde reden te kelderen".

Volgens de Brusselse fractie is steekvlampolitiek ten allen tijde te vermijden: "Het is ook niet de bedoeling om bijvoorbeeld de restoratie van de opera in Gent nu in vraag te stellen. Dat zou helemaal geen goed beleid zijn".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?