Het Amerikaans theater in het Ossegempark

| Het Amerikaans theater in het Ossegempark.

AB: 'Amerikaans Theater alleen leefbaar als Vlaams-Brussels verhaal'

KVDP
© BRUZZ
08/11/2019

Dat de Vlaamse regering haar intentie om het Amerikaans Theater over te nemen herbevestigt, juicht de AB toe. Maar een exclusief Vlaams cultuurhuis mag het Amerikaans Theater niet worden, vindt de algemeen directeur van de AB. "Het Amerikaans Theater als een Vlaamse cultuurtempel positioneren zal de zaak niet vooruit helpen."

Het dossier van het Amerikaans Theater, een restant van Expo '58 aan de Heizel, sleept al jaren aan. Sinds de VRT het gebouw in 2012 heeft verlaten, staat het gebouw leeg. Gisteren herbevestigde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor Cultuur, dat de Vlaamse regering het gebouw wil overnemen van de federale regering, die het gebouw bezit.

De Vlaamse regering wil van het Amerikaans Theater een 'Vlaamse culturele pool' maken, zoals ook in het regeerakkoord staat. Vlaanderen ziet de Ancienne Belgique als bevoorrechte partner voor het beheer en de exploitatie van dat cultuurhuis.

'Eindelijk vooruitgang'

Dat vindt Dirk De Clippeleir, algemeen directeur van de AB (tot eind dit jaar) positief. "Wij zijn blij dat er na zeven jaar eindelijk vooruitgang in dit dossier komt", zegt De Clippeleir aan BRUZZ. "Wij hadden zeven jaar geleden al een businessplan ingediend."

Vorig jaar stond de AB dicht bij een uitbreiding naar het Ossegempark, maar een definitief akkoord bleef uit. "Op het einde van de vorige legislatuur was er een mondeling akkoord - Gatz had toen hard aan de kar getrokken - maar door het vroegtijdig einde van de federale regering, ging het niet verder dan dat."

'Niet Vlaams, maar Vlaams-Brussels'

Jambon wil het initiatief nemen om dat dossier spoedig te finaliseren, maar daarvoor moet Vlaanderen nog wachten op de vorming van de federale regering. Zonder die regering heeft Jambon geen onderhandelingspartner voor de overdracht van het Amerikaans Theater. "Als N-VA in die regering zou zitten, kan het wellicht nog iets sneller", denkt De Clippeleir.

Voor diezelfde partij moet het Amerikaans Theater een broedplek worden voor jong artistiek talent, in de vorm van een Vlaams cultuurhuis. "Als Vlaamse kunstinstelling is de AB de aangewezen partner", zei Jambon gisteren dan ook.

"De AB is altijd al een Vlaams-Brusselse cultuurtempel geweest", nuanceert de huidige algemeen directeur van de concertzaal. "Het Amerikaans Theater positioneren als een Vlaamse cultuurtempel zal de zaak niet vooruit helpen. Zo'n project is alleen leefbaar als Vlaams-Brussels verhaal, in samenwerking met Brussel."

Stad Brussel

Die samenwerking kan voor De Clippeleir met het Gewest, maar ook met de Stad Brussel, die ook vragende partij is voor een overname van het gebouw aan de Heizel. De Stad Brussel was enkele jaren geleden nog bereid om tot vijf miljoen euro in de renovatie van het gebouw te pompen, terwijl de Vlaamse minister-president schat dat die renovatie minstens 34 miljoen euro zal kosten.

Dat de AB zal moeten samenwerken met een Brusselse partner sluit Jambon alleszins niet uit. "In eerste instantie moeten we proberen om een samenwerkingsmodel met Brussel te vinden", zei hij daar gisteren over, al is Vlaams Parlementslid en partijgenoot Karl Vanlouwe daar geen voorstander van.

"De Stad Brussel voert nu al een oneerlijke concurrentiestrijd met de private concertorganisatoren", aldus Vanlouwe. "Dit is voor ons absoluut geen kerntaak van de overheid, zeker in een armlastige stad zoals de Stad Brussel." Het Vlaams parlementslid uit Brussel benadrukt bovendien dat het Amerikaans Theater een duidelijk Vlaams karakter moet krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Amerikaans Theater, AB, Jan Jambon , Vlaamse regering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni