AB staat dicht bij uitbreiding naar Amerikaans Theater

© Saskia Vanderstichele
| Het Amerikaans Theater met op de achtergrond het Atomium

Concertzaal Ancienne Belgique kan, als tweede best verkopende zaal ter wereld, wel een nieuwe stek gebruiken. AB-directeur Dirk De Clippeleir liet jaren geleden zijn oog al vallen op het leegstaande Amerikaans Theater. Vlaams cultuurminister Sven Gatz (Open VLD) ziet dat graag gebeuren.

Het getouwtrek om de al lang leegstaande zalen in het Amerikaans Theater krijgt een nieuwe impuls. Vlaams cultuurminister Sven Gatz (Open VLD) en AB-directeur Dirk De Clippeleir hebben een overeenkomst gesloten. “Er is een mondelinge intentie­verklaring om het gebouw in erfpacht over te dragen aan de AB en om ook de nodige financiële middelen vrij te maken voor de renovatie,” zegt de laatste in De Standaard.

Toch betekent dat niet dat de Ancienne Belgique de zaal zonder meer mag uitbaten. De Regie der Gebouwen, en dus de federale regering, is immers de beheerder van het gebouw. Voor Sven Gatz de zaal aan de AB kan beloven, moet ook nog een overeenkomst worden gevonden met federaal minister Jan Jambon (N-VA). Volgens De Clippeleir staan de neuzen van de Vlaamse en federale regering in dezelfde richting.

Moest de AB de zaal gaan uitbaten, volgt eerst nog een grondige renovatie. Daarna wordt het Amerikaans Theater omgetoverd tot een cultuurhuis waar alle podiumkunsten aan bod komen. Ook komen er repetitieruimtes voor jonge bands. Ook op dit moment wonen en werken er muzikanten in het Amerikaans Theater, zo zocht BRUZZ recent nog uit.

Brussel-Stad mengt zich

Tegelijkertijd heeft ook de Stad Brussel altijd interesse getoond in het pand. Eerder zei burgemeester Philippe Close (PS), toen nog schepen van Toerisme, dat de Stad via de vzw Brussels Expo “vier tot vijf miljoen euro” wilde pompen in de renovatie van het pand. Hij waarschuwde toen wel dat de Stad minder zou investeren in renovatie als de federale overheid een hoge huurprijs zou vragen.

Vandaag lonkt Close nog steeds naar het gebouw op de Heizelvlakte, zo blijkt uit zijn recente antwoord aan minister Jan Jambon op Twitter. Daar ontspon zich ook een discussie over de Kiekeboe-muurschildering op het Amerikaans Theater die staat te verkommeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?