Getouwtrek om Amerikaans Theater

Dat de Ancienne Belgique concerten wil organiseren het Amerikaans Theater wisten we al. Maar nu blijkt dat ook de Stad Brussel bereid is 4 tot 5 miljoen euro te pompen in de renovatie van het pronkstuk van Expo '58, vernam brusselnieuws.be. De twee projecten komen mogelijk in elkaars vaarwater.

 

De Ancienne Belgique liet eerder al haar oog vallen op de theaterzaal, de vroegere tv-studio van de VRT. Daar wil de AB concerten organiseren, vooral kleinkunst, gericht naar een publiek uit de Rand rond Brussel. Dat de zaal veel potentieel heeft, bleek op het concert van onder meer Wire, een one shot van de AB om de zaal te testen, en meteen ook een schot in de roos.

Middelen
AB-directeur Dirk De Clippeleir had voor het project graag samengewerkt met andere culturele instellingen, zoals het Kaaitheater. Probleem van de AB is evenwel de financiering: zonder middelen van de overheden kan De Clippeleir zijn droom niet waarmaken.

Daar komt nu bij dat de Stad Brussel zelf een voorstel heeft gedaan aan staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V). "Via de vzw Brussels Expo is de Stad bereid vier tot vijf miljoen euro te pompen in de renovatie van het gebouw", zegt schepen van toerisme Philippe Close (PS) aan brusselnieuws.be. Maar hoe meer geld de federale overheid vraagt voor de huur van het gebouw, hoe minder de Stad zal investeren in de renovatie", waarschuwt Close.

De Stad heeft nu een kortlopend huurcontract met de federale overheid. Na het wegtrekken van Radio 2 Vlaams-Brabant namen immers vzw's verbonden aan de Stad Brussel hun intrek in het Amerikaans Theater. Het gaat om de vzw's Rock the City (die meubilair van de stad verhuurt) en Brussels Major Events, de organisator van onder meer Winterpret. Zij gebruiken de kantoorruimte binnen het Amerikaans Theater.

Close wil nu graag een erfpacht op lange termijn afsluiten. 

Close: 'Zaal niet zomaar afstaan aan AB'
Close vindt het niet kunnen dat staatssecretaris Verherstraeten hem als het ware verplichtte om het project van de AB mee in de deal te betrekken. "Als de AB een project heeft om er een muziekzaal van te maken, dat ze dan met geld over de brug komen. Maar de stad gaat natuurlijk niet de zaal renoveren om die zaal nadien af te staan aan de Ancienne Belgique", aldus Close.

"Wat wel kan, is dat de AB een bevoorrechte partner wordt van de stad, en bijvoorbeeld voorrang heeft bij de zaalhuur".

Nochtans heeft de Stad wel een gelijkaardige constructie op poten gezet aan Franstalige kant. Zo is de Stad eigenaar van concertzaal Koninklijk Circus, en verhuurt het de zaal aan kunstencentrum De Botanique - de Franse Gemeenschap dus - om er concerten te organiseren. "Klopt", zegt Close. "Maar dat was ten eerste voor mijn tijd. En ten tweede heeft de Stad de renovatie van het Koninklijk Circus niet betaald."

De Stad Brussel baat via de vzw Brussels Expo al de concertzaal Paleis 12 uit. "Het Amerikaans Theater zou daar een mooie aanvulling op zijn. Er is een markt voor zo'n zaal met 1.100 man", aldus Close.

Dergelijke zaal zou de Stad ook in de mogelijkheid stellen om een cultureel luikje te breien aan het Neo-project, het ontwikkelingsplan voor de Heizelvlakte.

'Geen alleenrecht'
De Ancienne Belgique reageert voorzichtig op de vraag of het zou kunnen leven met het statuut van bevoorrechte huurder. "De AB heeft het idee gelanceerd om de zaal te hergebruiken", zegt Dirk De Clippeleir aan brusselnieuws.be. "Wij hebben nooit het alleenrecht geclaimd op de zaal. Bedoeling is om een nieuwe vzw op te richten, de vzw Amerikaans Theater. Daarin zou de stad zitten (Brussels Expo), de vzw Volta, en de AB."

"Als het Amerikaans Theater een culturele bestemming krijgt, zelfs los van de AB, is dat al een overwinning voor ons", aldus De Clippeleir. "Voor de rest houdt de AB alle opties open."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • 30 jaar Boterhammen in het park met Jari Demeulemeester
  • Brusselaars werken langer: 'Ik hou het vol tot ik sterf'
  • Op de markt in Anderlecht: 'Soms geven we het gewoon cadeau'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Maurice Louca surrenders to the maqam
  • Antoine Pierre partage ses hotspots
  • Back to the roots met Gorges Ocloo
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement