Jaouad Alloul, kunstenaar en ondernemer

| Jaouad Alloul, kunstenaar en ondernemer.

Tekstschrijver Belgische inzending Eurosong: 'Ook Brussel heeft het nummer geïnspireerd'

KVDP, LK
© BRUZZ
13/05/2023

Dat België straks in de finale van het Eurovisiesongfestival staat hebben we deels te danken aan een ingeweken Brusselaar. De artistieke duizendpoot Jaouad Alloul heeft het nummer ‘Because of you’ samen met Gustaph geschreven en liet zich inspireren door onze hoofdstad. "In Brussel voel ik een universele verbondenheid binnen de queergemeenschap," zegt hij vanuit Liverpool, een dag na de succesvolle halve finale.

Begin dit jaar stelde hij een nieuwe theatervoorstelling voor in de KVS. Niet veel later verscheen zijn debuutroman De Meisje in de rekken. Hij kan ook goed zingen, dansen en hits schrijven. Multidisciplinair talent en lgbtq-activist Jaouad Alloul (38) verhuisde twee jaar geleden vanuit Antwerpen naar Brussel. Vorig jaar schreef hij samen met Gustaph (Stef Caers) ‘Because Of You’. Dat ze een hit te pakken hadden, wist hij toen al. Dat ze ermee de finale van het Eurovisiesongfestival zouden halen dan weer niet.

Je was er donderdagavond bij. Wat was je eerste indruk?
Alloul:
"Het is indrukwekkender om het live mee te maken dan op televisie. Dan zie je de gigantische machine die daar achter schuilt, met techniekers die het hele podium op een minuutje moeten aanpassen. Je voelt dan ook veel meer de sfeer met de diehardfans in het publiek. Als songwriter hoor ik niet bij het podiumteam. Ik vind het wel fijn om vanuit de zijlijn mee te kijken en mee te juichen. Ik voel me ook heel trots.

"Tijdens de halve finale zag ik het publiek zot worden, en daar heb ik mee voor gezorgd. Positiviteit is een woord dat vaak gebruikt wordt in het westen, maar het is wel zo dat mensen heel opgeladen worden door het nummer. Ik krijg berichten van mensen die zich goed voelen als ze het nummer horen. Dat voel je ook echt in de zaal. Muziek doet mooie dingen."

In welke omstandigheden heb je het nummer geschreven?
Alloul:
"Ik zat met Stef (Caers, de echte naam van Gustaph, red.) in de studio en het was mooi weer. We hadden al twee of drie nummers geschreven. Zoals altijd maakte Stef de beats en begon ik daar op te schrijven. Het nummer kwam er heel vlot uit. De tekst was eigenlijk op een halfuur geschreven.

"Ik denk dat het iets was waar ik al jaren op zat te broeden en op dat moment kon het eruit komen. Als je samen in een kamer zit, deel je een bijna telepathisch moment. Allebei wilden we de woorden vinden om uit te drukken wat het betekent voor ons om als queerpersonen niet van iedereen in onze directe omgeving steun te krijgen. Dat er altijd mensen zijn op wie we kunnen rekenen, die ons gevormd hebben, aan wie we danken wie we vandaag zijn."

1d9f9674-photonews11030544-415.jpg

| De Belgische inzending Gustaph scoorde met het nummer 'Because of You' op de halve finale van het Eurovisiesongfestival.

Is het een kunst om die boodschap in zo’n nummer kwijt te raken?
Alloul:
"Aangezien ik al jaren over deze thema’s spreek, kwam die tekst eruit zonder dat ik moest analyseren wat ik de mensen wil meegeven. Door teveel na te denken, blokkeer je ook. Bij het schrijven van een nummer geef ik eerder uiting aan een gevoel dat ik op dat moment voel.

"De kracht van het nummer is de eenvoud. Ik heb geen hoogpoëtische tekst geschreven. Remember when they told us we’re not good enough, weet je nog toen ze zeiden dat we niet goed genoeg waren? Dat het niet te moeilijk is, werkt dikwijls goed bij mensen. Dat is net het universele aan het nummer."

Is er een link met Brussel?
Alloul:
"Ik woon nu twee jaar in Brussel. Daar is er een veel grotere queer Arab gemeenschap, ik vind er steun. In Brussel zijn er ook een paar spilfiguren, onder meer binnen de fetisj-scene, die vanaf dag één zeiden hoe trots ze zijn op wie ik ben en wat ik doe. Dat miste ik soms in Antwerpen."

Dacht je toen je het nummer schreef dat dit het decor zou zijn waarin de tekst gebracht zou worden?
Alloul:
"Het lot van een songwriter is dat je liedjes schrijft en je ze dan aan de artiest geeft om er zijn ding mee te doen. Stef en zijn team hebben er een mooi verhaal van gemaakt. Ik wist dat we een goede hit te pakken hadden met dat nummer, maar ik wist niet dat we daarmee in de finale van het Eurovisiesongfestival zouden geraken."

Wat voegt Stef volgens jou toe aan het nummer?
Alloul:
"Zijn fenomenale stem. Hij is gewoon de juiste persoon op het juiste moment. Hij verdient het podium dat hij nu krijgt. Hij is een waanzinnig goede muzikant, niet alleen als vocalist, maar ook als producer. Hij kan fantastische dingen doen.

"In Brussel voel ik een universele verbondenheid binnen de queergemeenschap, ook omdat er meer diversiteit is. Mijn twee jaren in Brussel hebben het nummer zeker mee geïnspireerd. Brussel is een wereldstad en als artiest beïnvloedt je dat op een heel andere manier."

Vanavond is het zover. Wanneer is jouw avond geslaagd?
Alloul:
"Voor mij is het al geslaagd. United by music, we kunnen echt wel met elkaar verbonden zijn als we voorbij landsdelen, nationaliteiten, gender of seksualiteit kijken. Het is een heel fijne boodschap. We hebben mensen bewuster gemaakt dat liefde universeel is, dat je nooit voldoende kan leren over andere personen. Veroordelen is gemakkelijk, maar iemand leren kennen en begrijpen vergt empathie en toch ook wel intelligentie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , Jaouad Alloul , eurosong 2023

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni