Het Koninklijk Circus, concertzaal van Brussel-Stad in de Onderrichtsstraat

| Onder meer freelancers, occasionele individuele kunstenaars, musici, zangers, beeldend kunstenaars, auteurs en technici komen in aanmerking voor de premie.

Tot 1.500 euro voor elke cultuurwerker in Brussels Gewest

VGS
09/07/2020

De Brusselse regering maakt vijf miljoen euro vrij om een uitzonderlijke premie aan elke cultuurwerker toe te kennen. “Met deze eenmalige premie komen we tegemoet aan de nood van de vele Brusselse cultuurwerkers die tot nog toe overal uit de boot zijn gevallen,” zegt de Brusselse minister van Begroting Sven Gatz.

Om uitzendkrachten uit de culturele sector te ondersteunen, heeft de Brusselse regering vijf miljoen euro vrijgemaakt. Met dat geld zal de regering binnenkort elke cultuurwerker een eenmalige premie toekennen. De Brusselse ministers besloten in mei al om deze steun te verlenen aan de professionals uit de culturele sector. De regels voor de toekenning ervan moesten alleen nog concreet uitgewerkt worden in overleg met de sociale partners.

Nu is de uitwerking van het plan dus compleet: elke Brusselse cultuurwerker zal in de praktijk recht hebben op 500, 1.000 of 1.500 euro. Wie tussen 13 maart en 31 mei minder dan 775 euro verdiende, ontvangt de volledige premie van 1.500 euro. Wie in dezelfde periode minder dan 1.550 euro verdiende, heeft recht op 1.000 euro. Wie nog kon rekenen op een inkomen van maximum 3.100 euro, komt in aanmerking voor een premie van 500 euro.

Verademing voor duizenden cultuurwerkers

Onder meer freelancers, occasionele individuele kunstenaars, musici, zangers en technici komen in aanmerking. “Maar ook bijvoorbeeld hulpkrachten in de culturele sector die niet verbonden zijn aan een organisatie of instelling en die de voorbije maanden een aantoonbaar inkomensverlies hebben geleden,” aldus Gatz.

"De premie belooft een verademing te zijn voor duizenden werknemers uit de sector die de afgelopen maanden geen steun hebben ontvangen,” zegt Bernard Clerfayt, de Brusselse minister van Werk. “De culturele sector creëert immers werkgelegenheid in het Brussels Gewest, er zijn maar liefst 45.000 directe en indirecte jobs in deze sector. Deze duizenden uitzendkrachten mogen niet de vergeten slachtoffers van deze crisis worden.”

Ook de federale regering buigt zich vandaag over een wetsvoorstel om werknemers uit de culturele sector te ondersteunen. Brussels minister-president Rudi Vervoort is tevreden dat de Brusselse Regering de knoop al eerder doorhakte: “In een tijd waarin de federale overheid worstelt om een antwoord te vinden voor de cultuurwerkers neemt Brussel haar verantwoordelijkheid.”

“Ook op lange termijn kunnen de cultuurwerkers op onze steun rekenen,” besluit bevoegd minister voor Cultuur Pascal Smet. “We willen ervoor zorgen dat de cultuursector opnieuw aan de slag kan en floreert zoals nooit tevoren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Cultuurnieuws, Brussels Gewest, steunmaatregelen coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni