© Pêle-Mêle via Facebook | Pêle-Mêle is nu groter en moderner

Tweedehandswinkel Pêle-Mêle is nu groter en moderner

KVDP
© BRUZZ
16/10/2022

Pêle-Mêle, het instituut voor tweedehandsboeken dat al tachtig jaar bestaat, heeft nu een vernieuwd pand met bijna twee keer zoveel verkoopruimte als voordien. Dat werd vrijdagavond feestelijk gevierd tijdens een inhuldiging. "Er zijn geen vieze geurtjes meer."

Pêle-Mêle, een winkel die al sinds 1939 bestaat, was al even aan vernieuwing toe en had al sinds 2016 plannen voor een uitbreiding van het pand aan de Lemmonierlaan. Die plannen zijn intussen uitgevoerd. Onder meer de mezzanine werd aangepakt en publiek toegankelijk gemaakt. Daardoor is er nu 800 vierkante meter verkoopruimte in plaats van 450 vierkante meter, schrijft RTBF.

Ook de algemene look van de winkel is gemoderniseerd. "De verandering is duidelijk beter," zegt uitbater Pierre De Wolf. "De ruimtes zijn aangenamer, beter verlucht en verlicht en er zijn geen vieze geurtjes meer."

Alhoewel er nu in de winkel bijna dubbel zoveel ruimte is om boeken te etaleren, is de collectie slechts in beperkte mate gegroeid. "Vooral het comfort is verbeterd. We zijn van een collectie van 100.000 stuks naar 115.000 stuks gegaan," aldus De Wolf.

'Referentie'

Pêle-Mêle is zo een succesverhaal dat er naast de winkel in het centrum ook nog winkels in Elsene en Waterloo zijn. Dat die in het centrum op een ingrijpende manier gerenoveerd is, betekent volgens de uitbater niet dat het gouden tijden zijn voor de sector van tweedehandsboeken.

"Het is eerder een teken dat wij onze plan kunnen trekken. De voorbije jaren hebben we veel van onze collega's zien verdwijnen," zegt De Wolf. "Deze sector kent zeker geen uitbreiding, maar wij proberen ons net op de kaart te zetten als referentie in deze niche."

Toen Pêle-Mêle in 1939 werd opgericht was het een van de pionniers in tweedehandsspullen. Alhoewel de winkel een tijdlang een armer publiek over de vloer kreeg, is dat publiek doorheen de tijd geëvolueerd. "Mensen zijn niet bang meer om tweedehands te kopen. Een tweedehandsboek geven als geschenk wordt niet meer gezien als iets wat niet hoort. Mensen zien zoiets zelfs als een positieve zaak, omdat men dan op een andere manier consumeert."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni