Kort gesprek

Vijf jaar babytheek: ‘Elke Brusselse gemeente moet er eentje hebben’

Astrid Van Peer, Bram Van de Velde
© BRUZZ
05/10/2023
Updated: 11/10/2023 18.40u

Founding mothers Sarah Van Riel en Eva Van Velzen vieren deze week in Elzenhof vijf jaar babytheek. “De buggy van mijn oudste kind werd ondertussen al door 28 andere gezinnen gebruikt.”

Wat was de motivatie om de eerste babytheek van het land te openen?
Eva Van Velzen: Zes jaar geleden was ik hoogzwanger. Ik wilde niet al die baby­spullen in huis halen om ze dan weer door te geven, weg te gooien of te verkopen. Je gebruikt ze maar voor een korte tijd. Rond die periode begon een uitleendienst voor kinderfietsen, en met Tournevie was er een plek om gereedschap uit te lenen. Met die voorbeelden in het achterhoofd, waagden we de stap om een babytheek op te starten. In 2018 opende de eerste in Elsene.
Sarah Van Riel: We vonden geen enkel gelijkaardig initiatief. Ik denk dat we in België nog steeds pionieren. En zeer succesvol. Intussen zijn er 8 baby­theken in Brussel en 25 in Vlaanderen.

“Draagzakken en wipstoeltjes zijn het populairst”

Sarah Van Riel en Eva Van Velzen, stichters Babytheek

In 2020 heeft BRUZZ met de solidariteitsactie Brussel Helpt 56.000 euro opgehaald om de babytheek te steunen. Wat heeft dat betekend?
Van Riel: Dat was een gigantische hefboom. In de babytheek van het Elzenhof, toen de enige, liepen wij tegen onze limieten aan. Wij moesten vaak leden weigeren. Met de som van Brussel Helpt hebben we een organisatie opgestart: vzw Arlette. En die heeft ervoor gezorgd dat er zeven andere babytheken in Brussel zijn bijgekomen.

Welke objecten doen het het best?
Van Riel: Draagzakken zijn populair. Die zijn ook duur in aankoop. Zeker de goeie, ergonomische modellen. Zo'n draagzak gebruik je vooral in het eerste levensjaar van je baby. Ook wipstoeltjes doen het goed. Wij hebben een voorkeur voor een specifiek merk en die stoeltjes kosten 250 euro per stuk. Er zitten items in de catalogus waar onze eigen kinderen, jaren geleden, gebruik van maakten. De buggy waar mijn oudste kind in heeft gelegen, is ondertussen al 28 keer uitgeleend. Dat zijn 28 gezinnen die onze buggy een tijd gebruikt hebben.
Van Velzen: Er zijn tegenwoordig zoveel merken voor babyspullen. Wij weten inmiddels welke spullen duurzaam zijn en lang gebruikt kunnen worden.

Wat zijn de ambities nog?
Van Velzen: Een babytheek moet net zo normaal zijn als een bibliotheek. En iedere Brusselse gemeente moet zijn eigen babytheek krijgen, zodat iedere Brusselaar toegang heeft tot betaalbare en duurzame babyspullen.
Van Riel: Wij willen toegankelijk zijn voor iedereen. Onze leden maken zeer bewust gebruik van een babytheek. Ze zijn trots op het feit dat ze duurzaam bezig zijn, dat ze minder kopen en dat er dus minder geproduceerd moet worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Economie, Samenleving, babytheek, GC Elzenhof, Sarah Van Riel, Eva van Velzen, circulaire economie, tweedehands

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni