Uitgeverij Casterman voorstander om context toe te voegen aan 'Kuifje in Afrika'

Brussels parlementslid Kalvin Soiresse (Ecolo) verbaasde zich bij de RTBF erover dat 'Kuifje in Afrika' de voorbije weken nog niet ter sprake is gekomen in het racismedebat in ons land.

Casterman, de uitgever van de Kuifje-strips, vindt het een goed idee om bij het album 'Kuifje in Adrika' een bijlage toe te voegen met wat context over de creatie van Hergé's werk in de vroege jaren dertig van de vorige eeuw.

Het was Brussels parlementslid Kalvin Soiresse (Ecolo) die bij de RTBF de kat de bel aanbond. Hij verbaasde zich erover dat de strip 'Kuifje in Afrika' de voorbije weken nog niet ter sprake is gekomen in het racismedebat in ons land.

De politicus met Togolese roots vraagt niet om de strip te verbieden, wat 'contraproductief' zou zijn, 'maar we moeten hem absoluut contextualiseren'. "Het is onbegrijpelijk dat in de Scandinavische en Angelsaksische landen Moulinsart (het bedrijf dat de rechten op het werk van Hergé beheert, red.) dat accepteert en in België niet," aldus het parlementslid.

Soiresse, ook oprichter van het collectief 'Mémoire coloniale', denkt bijvoorbeeld aan 'een tekening en kleine tekst met een waarschuwing' aan het begin van de strip. Hij deed een dergelijke oproep ook al een jaar geleden toen hij door Moulinsart was uitgenodigd in een debat naar aanleiding van een heruitgave van de strip.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?