Collectief Mémoire Coloniale kritisch over heruitgave Kuifje in Congo

De oorspronkelijke cover van Kuifje in Congo

Naar aanleiding van de 90ste verjaardag wordt de strip Kuifje in Congo in kleur digitaal heruitgegeven. Het collectief Mémoire Coloniale reageert kritisch: ‘Deze strip voedt de perceptie dat Afrikanen submensen zijn.’

“Dit album draagt bij aan de minachting voor en dehumanisering van Afrika, Afrikanen en Congolezen in het bijzonder,” stelt het collectief Mémoire Coloniale et Lutte contre les Discriminations in een persbericht. “Dat is een perceptie die bijdraagt tot racistische houdingen die we tot op vandaag zien.”

Het collectief eist dat de heruitgave meteen opgeschort wordt, of dat er tenminste een begeleidende tekst wordt toegevoegd de karikaturen en clichés over de Congolese bevolking geduid worden. “Op die manier kan de waardigheid van de Afrikaanse personages hersteld worden.”

Momenteel plant de groep geen concrete acties tegen de heruitgave. "We willen de kans geven aan de verantwoordelijke partijen om onze eisen in overweging te nemen en te reageren," aldus nog Pini-Pini Nsasay van het collectief aan BRUZZ.

Discussie over begeleidende tekst

De uitgeverij Casterman liet eerder al weten voorstander te zijn van een begeleidende tekst die waarschuwt voor de context waarin het werk geschreven is. "Een standpunt dat niet gedeeld wordt door erven van Hergé," zegt editoriaal directeur Benoît Mouchart daarover.

Moulinsart, het bedrijf dat de nabestaanden van Hergé hebben opgericht om de rechten Kuifje te beheren, wil geen commentaar geven op de kwestie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?