De Beursschouwburg in de Ortsstraat

| De Beursschouwburg in de Ortsstraat.

Vlaams noodfonds voorziet 4 miljoen euro voor Brussel

TDN
© BRUZZ
02/06/2020
Updated: 02/06/2020 14.13u

De Vlaamse regering maakt in totaal 296 miljoen euro vrij voor het corona-noodfonds. Daarvan gaat 65 miljoen euro naar de cultuursector. "De sector is harder getroffen dan de andere", licht minister-president Jan Jambon (N-VA) toe. Voor Brussel trekt de Vlaamse regering 4 miljoen euro uit.

Bijna 30 procent van het noodfonds gaat naar de lokale besturen, goed voor 87,3 miljoen euro. De Vlaamse regering gaat uit van de nabijheidsfilosofie. "De gemeenten en steden kennen het terrein het best. Zij staan het dichtst bij jeugd-, cultuur- en sportverenigingen en weten waar de nood het hoogst is", aldus minister Bart Somers (Open VLD).

En de Vlaamse regering vergeet de hoofdstad niet, klopte minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) zich op de borst. Van die 87,3 miljoen euro werd 3,17 miljoen euro gereserveerd voor de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Daarvan is ruim 1,8 miljoen euro voorbehouden voor cultuurbeleid, net geen 800.000 euro dient om jeugdorganisaties te ondersteunen en zo'n 550.000 euro gaat naar de sport.

"We zijn blij dat de Vlaamse Regering ook middelen vrij maakt voor de hoofdstad", reageert VGC-voorzitster Elke Van den Brandt (Groen). "De noden zijn erg hoog, zeker met de zomer voor de boeg. We hopen dat met deze extra ondersteuning zoveel mogelijk Brusselse kinderen en jongeren op een veilige manier een fijne zomervakantie kunnen beleven."

Structurele partners

Nog eens 800.000 euro is voorzien voor structurele partners in Brussel. "Denk aan Brik, het Huis van het Nederlands en Muntpunt", aldus Dalle, die de middelen vrijmaakte vanuit zijn bevoegdheid als Brusselminister. De volledige lijst is nog niet helemaal rond. "Maar ook hier zal dat afhangen van de noden van onze partners", zegt Dalles woordvoerder.

"Met die twee lijnen hebben we toch aanzienlijk middelen specifiek voor Brussel voorzien", reageert Dalle. "We blijven met de Vlaamse regering investeren in de hoofdstad en hebben nu ook ons best gedaan om Brussel mee te nemen in het noodfonds."

Ook vzw De Rand, een gesubsidieerde organisatie die het Nederlandstalige karakter van de Vlaamse Rand rond Brussel en de faciliteitengemeenten moet ondersteunen, kan rekenen op enkele tienduizenden euro's.

Enveloppe voor cultuur

Ook de Brusselse cultuurhuizen kunnen op steun rekenen om de financiële put die de coronacrisis sloeg te overbruggen. "Het is niet onze intentie om elke euro die verloren ging te compenseren. Dat zou onverantwoord en onbetaalbaar zijn. We willen elke organisatie die voor de coronacrisis gezond was erdoor helpen", aldus Jambon.

Alleen de 411 gesubsidieerde cultuurorganisaties zullen de kans krijgen om bij de Vlaamse overheid een schadedossier in te dienen. Daarin moeten zij hun financieringsbehoeften aantonen, op basis van bijvoorbeeld eigen opbrengsten, ontvangen subsidies en personeelskosten. Dat dossier wordt nagerekend en vormt de grondslag voor de financiële compensatie.

Voor de zogenoemde 'kwetsbare kernspelers' (denk aan zelfstandigen, KMO's, freelancers en dagcontracten) is geen aparte steunregeling voorzien. Maar die zullen op indirecte steun kunnen rekenen via de gesubsidieerde cultuurorganisaties. Steun aan die kwetsbare kernspelers is een expliciete voorwaarde om een financiële bijdrage te kunnen krijgen.

De niet-gesubsidieerde cultuurorganisaties in Brussel vallen uit de boot. Zij moeten hopen op de 3,17 miljoen euro die naar de VGC vloeit en/of op indirecte steun.

KVS: 'Vaag hoe al dat geld verdeeld zal worden'

Michael De Cock, artisitiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS), hoopt dat het vrijgemaakte budget terecht komt bij wie er het meeste nood aan heeft. "Het is nog bijzonder vaag hoe men dat geld dan wel gaat inzetten of verdelen. Of voor wie het bedoeld is. Het is goed dat er geïnvesteerd wordt in een sector die erg te lijden heeft gehad. Maar het is belangrijk dat de middelen terecht komen bij wie ze nodig heeft," stelt De Cock.

"Op dit moment rekent de overheid op de structureel gesubsidieerde theaters om middelen bij de artiesten en freelance medewerkers te brengen. Laat ons daar dan ook werk van maken, op korte én lange termijn. Door een eerlijke verloning. Door mensen nu onderzoek te laten doen, residenties, enzovoort. Want spelen voor een groot publiek kan nog niet," zegt De Cock.

Jeugd, sport en media

Het Vlaams noodfonds voorziet ook in 15 miljoen euro voor jeugd en media, waarbij de nadruk komt te liggen op lokaal werk. Zo mogen de regionale tv-zenders samen rekenen op 3,8 miljoen euro steun.

Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) voorziet 12 miljoen euro om de verliezen te compenseren die ouders en scholen geleden hebben toen de schoolreizen geannuleerd moesten worden. De sportfederaties krijgen 10 miljoen euro om de crisis door te komen. Ook deze steun is toepasbaar op Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Cultuurnieuws, Vlaams noodfonds coronavirus, Jan Jambon

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni