BIG CITY 2 VORST NATIONAAL BRUZZ ACTUA 1597

Vorst Nationaal valt opnieuw volledig stil: 'We voelen ons vergeten'

HD
© BRUZZ
23/10/2020

De maatregelen voor de culturele sector leken al bij al nog mee te vallen: maximaal 200 mensen en 1.5 meter afstand. Maar bij Vorst Nationaal, de grootste speler in de niet-gesubsidieerde culturele sector van Brussel, komt dit nieuws hard aan: “We zijn de eerste die moesten sluiten en zullen waarschijnlijk als laatste terug open mogen gaan”.

Nog maar vorig weekend was de Sportpaleis group - waar Vorst Nationaal deel van uit maakt - voorzichtig herbegonnen met evenementen: “Dankzij de uitzondering voor grote zalen en met toepassing van de strengste maatregelen mogelijk en slechts 65 procent van de capaciteit,” zegt woordvoerster Coralie Berael, “maar toch zagen we dat het publiek er vertrouwen in had: maar 5 tot 10 procent van de mensen die een ticket hadden gekocht kwamen niet opdagen, wat ongeveer hetzelfde cijfer is als voor corona."

Nu valt alles terug stil. “Er is geen enkele manier waarop wij rendabel kunnen opengaan onder deze voorwaarden,” zucht Berael. “Ik hoor nu al mensen zeggen dat het de sportsector is dat dit het meest gaat voelen, omdat ze geen publiek meer mogen toelaten, maar ze vergeten dat wij nooit echt terug konden opstarten. De gesubsidieerde cultuursector gaat dit misschien nog trekken, maar wij niet.” Intussen zijn de meeste evenementen die in de komende maanden op het programma stonden verplaatst of geannuleerd.

Heel dringend duidelijkheid nodig

“Wij begrijpen dat de situatie heel erg is, en we willen solidair zijn en met iedereen samen moeite doen. Laat dat heel duidelijk zijn. Maar wij zijn ook zelfstandigen en bedrijven, sommigen van ons hebben al sinds maart geen inkomen ontvangen. We hebben dringend, zeer dringend, duidelijkheid over steunmaatregelen nodig.”

“Het merendeel van de vrijgemaakte middelen is tot nu toe gegaan naar de gesubsidieerde cultuursector, maar 80 procent van de sector zijn gewone bedrijven. Die bedrijven kunnen nu niet werken,” aldus Berael. Volgens de woordvoerster zijn er verschillende mensen in de sector die er zelfs niet in slagen om het overbruggingsrecht van de eerste lockdown te pakken te krijgen. “Dit zou misschien nu verlengd worden, maar de sociale secretariaten kunnen niet volgen.” Bovendien is het nog niet duidelijk of de technische werkloosheidregeling over het jaareinde zal getild worden.

Psychologische kostprijs

De sector heeft volgens Berael miljoenen nodig om zich staande te houden. Volgens een onderzoek van Deloitte zal er minstens 800 miljoen nodig zijn om te zorgen dat de niet-gesubsidieerde culturele sector niet verdwijnt. Berael vraagt dan ook aan burgers om een kijkje te nemen bij Live2020, een solidariteitsfonds dat de sector op eigen initiatief uit de grond heeft gestampt tijdens de eerste lockdown.

“Ook psychologisch weegt het enorm. We voelen ons vergeten en het begint zwaar door te wegen. Stel je voor dat je al sinds maart geen inkomen meer hebt. We willen perspectief: geef ons een strategie tot bijvoorbeeld juni 2021, dan hebben we iets om naar uit te kijken. En mensen, alstublieft, doe ook zelf wat je kan zodat we volgende zomer wél terug festivals en concerts kunnen hebben!”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Cultuurnieuws, Economie, Vorst Nationaal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni