Strengere maatregelen voor sport en cultuur

© PhotoNews
| Eerste minister Alexander De Croo tijdens de plenaire vergadering in het federaal parlement van 22 oktober 2020.
Updated: 23-10-2020 - 11:43

Hoewel er geen nationale lockdown wordt afgekondigd, schroeven de verschillende regeringen de duimschroeven op het vlak van corona opnieuw wat meer aan. Vooral op het terrein van de cultuursector, de sportsector, het jeugdwerk en het hoger onderwijs worden nieuwe maatregelen afgekondigd.

"9 van de 10 provincies zitten op dit moment op niveau 4," zei eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) tijdens de persconferentie om 9 uur. Om de ziekenhuizen, scholen, bedrijven en het mentaal welzijn te beschermen, moeten we op andere terreinen verstrengen, vervolgde hij. Daarom komen er nieuwe maatregelen voor cultuur, sport, pretparken, het hoger onderwijs en het jeudwerk. De maatregelen gelden voor één maand, tot en met 19 november, en gaan vandaag meteen in.

Zo zijn er deze nacht nieuwe verstrengingen voor de cultuursector afgeklopt. Cultuurevenementen kunnen blijven doorgaan, maar voortaan zullen in theaters of bioscopen nooit meer dan 200 toeschouwers toegelaten worden. Bovendien moet er tussen elke bubbel telkens minstens 1,5 meter afstand gehouden worden. Ook alle uitzonderingen voor grote indoor infrastructuren zoals het Sportpaleis of de Koning Elisabethzaal worden geschrapt.

Ook pretparken zullen moeten sluiten. Dierenparken blijven open, behalve de binnenruimtes bij dierenparken.

De deelstaatregeringen zullen ook maatregelen nemen om de drukte op het openbaar vervoer tijdens de spitsuren te beperken. "De MIVB anticipeerde hier reeds op," reageert MIVB-woordvoerster An Van hamme bij BRUZZ. "We zetten reeds al onze middelen in om tijdens de spits zoveel mogelijk ruimte te creëren. We zien dat het aantal reizigers begint af te nemen. Op dit moment zitten we aan 60 procent reizigers ten opzichte van de referentieperiode vóór de coronacrisis. Twee weken geleden was dat nog 70 procent. We lanceren hierbij ook een oproep aan alle inrichtende machten, gaande van bedrijven tot scholen, om de reisuren zoveel mogelijk te spreiden."

Sport zonder publiek

Voor de sportsector komen er eveneens drie nieuwe maatregelen. Bij professionele sportwedstrijden zijn voortaan geen toeschouwers meer toegestaan. Amateurwedstrijden worden opgeschort. Zij mogen blijven trainen, maar dus geen wedstrijd meer spelen. Jeugdwedstrijden (onder de 18 jaar) worden toegelaten, maar slechts één lid van het gezin mag in het publiek aanwezig zijn. Indoor kan iedereen blijven sporten zolang de anderhalve meter bewaard kan blijven. Zwembaden blijven open. Deze maatregelen gaan vanavond al in.

In het hoger onderwijs wordt de bezettingsgraad tot maximaal 20 procent herleid voor fysieke lessen. Daarbij geldt mondmaskerplicht. Een uitzondering is mogelijk voor practica waar die bezettingsgraad niet mogelijk is. Er wordt ook een uitzondering gemaakt voor eerstejaars. Daar geldt een bezettingsgraad van 50 procent.

Tot slot wordt het jeugdwerk niet ontzien. Bij de oudere groepen (+ 12 jaar) in de jeugdbewegingen worden indoor activiteiten verboden. Voor hen geldt net als op school mondmaskerplicht. Overnachtingen zijn niet toegelaten, behalve in schoolvakanties voor -12-jarigen. Die overnachtingen kunnen ook voor de leeftijdsgroep van 12 tot 14 jaar, op voorwaarde dat het om minstens vier overnachtingen gaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?