Wintertuin

| Wintertuin door Victor Horta.

Wintertuin van Victor Horta krijgt restauratie van 1 miljoen

EC
© BRUZZ
18/12/2019

Het Museum Kunst & Geschiedenis gaat een wintertuin restaureren die ontworpen is door Victor Horta. Het glaswerk was in de jaren 60 uit een Brussels huis gered, maar nooit opnieuw gemonteerd. Enkele privéfondsen schieten nu te hulp.

Het gaat om Total Foundation, de sociale poot van oliebedrijf Total, die zich als mecenas wil profileren als een "bedrijf dat duurzaamheid nastreeft en aandacht heeft voor waardevol architectuurpatrimonium". Dat laat het museum woensdag weten in een persbericht. Total hielp ook al bij de restauratie van het Rubenshuis in Antwerpen.

Behalve Total leggen ook de Nationale Bank, twee privépersonen en de antiekbeurs BRAFA bij voor de restauratie. In totaal zal die 1 miljoen euro kosten.

Wintertuin

| De gedemonteerde wintertuin.

De wintertuin werd in 1900 ontworpen voor de Brusselse advocaat Jean Cousin. Toen diens huis in de jaren 60 werd afgebroken, dreigde de wintertuin mee vernield te worden. Een leerling van Horta, Jean Delhaye, kwam daartussen en liet de art nouveauconstructie demonteren en opslaan in het museum.

Dat museum wil de wintertuin nu nog opnieuw laten monteren. De hele constructie is vier op negen meter breed en zes meter hoog. Het stuk moet de blikvanger worden in een nieuwe grote zaal met allerlei sierkunst uit de vroege 20ste eeuw.

De restauratie gebeurt door Barbara van de Wee Architects, die al andere huizen van Horta heeft gerenoveerd in het verleden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , Victor Horta , Museum Kunst & Geschiedenis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni