Belangrijke privécollectie met werk van Louis Paul Boon onder de hamer in Brussel

© Belga
26/04/2023

Vanaf donderdag gaat een van de belangrijkste privécollecties met werk van de Belgische schrijver Louis Paul Boon, bekend van onder meer de Kapellekensbaan en Zomer te Ter-Muren, onder de hamer in Brussel. Dat heeft veilinghuis Arenberg Auctions, die de veiling in goede banen zal leiden, aangekondigd. Het gaat om tientallen eerste drukken, boeken, handgeschreven teksten en brieven van de auteur, die door een Nederlandse bewonderaar verkocht worden.

De Boon-collectie bevat zowat honderd loten die in drie opeenvolgende veilingen worden aangeboden. Zo zijn er tientallen handgeschreven velletjes waarop Boon zijn iconische 'Boontjes' heeft neergepend. Ook het scenario van het radiofeuilleton Pieter Daens, erotische afbeeldingen en eerste drukken maken deel uit van de verzameling.

De verkoper J.H. wenst anoniem te blijven, maar liet weten dat hij nog voor zijn overlijden een nieuwe eigenaar wil vinden. "Anders komt mijn collectie bij het oud papier terecht. In het belang van de Vlaamse literatuur moeten we dat absoluut vermijden."

Het veilinghuis rekent op een minimale veilingprijs van 10.000 euro voor de Boon-verzameling, maar meldt dat ze ook voor een veelvoud onder de hamer kan gaan. Behalve de werken van Boon worden nog enkele uitzonderlijke stukken geveild, zoals een zeldzame lijst met verboden boeken uit 1550, twee brieven van de Franse schrijven Alexandre Dumas en een brief van de secretaris van Karel V. In totaal veilt Arenberg Auctions in drie dagen 1.454 loten.

20230426-louispaulboon2.jpg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni