De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in de Lakensestraat

| De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS.)

Brusselse cultuurwereld schreeuwt om perspectief: ‘Laat werken wie werken kan’

EDB
© BRUZZ
06/02/2021

De cultuurhuizen in de hoofdstad hopen een jaar na de start van de lockdown opnieuw perspectief te worden aangereikt. Daarbij roepen ze ook op tot steun voor wie niet in staat is om aan verminderde capaciteit te heropenen. “Met slechts 30 procent van de klanten kunnen we een heropening niet financieren.”

De crisiscel cultuur vraagt om de sector de mogelijkheid te bieden om vanaf 13 maart - de verjaardagsdatum van de eerste lockdown - opnieuw in actie te komen. Michael De Cock, hoofd van de KVS, was betrokken bij die oproep. “Laat werken wie werken kan. En steun zij die niet veilig van start kunnen gaan,” vertelt hij aan BRUZZ.

“We zijn ons ervan bewust dat niet iedereen zal kunnen openen, maar er zijn huizen die dat wel kunnen,” aldus De Cock. “De KVS kan dat: iedereen is hier keihard aan de slag, de planning wordt wekelijks aangepast. Theater hoort open te zijn, want het kan veilig.”

Concertzaal muziektempel Ancienne Belgique op de Anspachlaan voetgangerszone AB

| De Ancienne Belgique op de Anspachlaan

Ook bij de AB klinkt het dat de deuren wellicht zullen openen indien toegelaten, ook al zou zo’n opening niet meteen financieel rendabel zijn. “Als we met social distancing openen, en pakweg 200 mensen kunnen ontvangen, zal dat geen financieel rendabel evenement zijn,” aldus persverantwoordelijke Jens Van den Wyngaert. “Maar wellicht zullen we het toch doen omdat we daarmee de artiesten en de freelancers, die in deze crisis het zwakst staan, ondersteunen.”

“Een echt volledige opening zonder afstand te moeten bewaren, verwachten we pas in het najaar van dit jaar,” klinkt het. “Maar elke stap vooruit is een stap in de goede richting. Het zou voor onze medewerkers uiteraard een verademing zijn iets te kunnen doen.”

Kleine bioscopen

Een heropening zonder de nodige financiële steun, ligt echter niet voor iedereen voor de hand. Op vrijdag werd een open brief van de bioscoopwereld de wereld ingestuurd: maar liefst 113 ondertekenaars trekken aan de alarmbel en vragen om steun voor de bioscopen.

"We kunnen onze klanten niet vragen om meer te betalen"

Luc Dardenne, regisseur en bestuurder bij Cinema Palace

Luc Dardenne, naast bekend regisseur ook bestuurder van Cinema Palace, zegt dat steun van de overheid broodnodig is. “Bij Cinema Palace hebben we van de sluiting gebruik gemaakt om de verluchting en het ticketsysteem aan te passen. Onze bioscoop volgt de veiligheidsprotocollen, waar we toch wat geld in hebben geïnvesteerd. Bovendien zijn we nog een jong bedrijf van amper twee jaar oud: we hebben nog niet voldoende kunnen sparen om een buffer aan te leggen.”

“Als er een opening komt, zullen we de zalen vermoedelijk niet voor 100 procent mogen vullen. Maar als de limiet op pakweg 30 procent van het cliënteel wordt gelegd, kunnen wij een heropening zelfs niet financieren. We vragen dus om hulp van de overheid om een eventuele opening bijkomend te ondersteunen. We kunnen onze klanten immers niet vragen om meer te betalen.”

Mentale uitdaging

Wie ook op perspectief wacht, zijn de organisatoren van culturele evenementen die in het voorjaar zouden plaatsvinden. De 14e editie van het Offscreen Film Festival werd alvast uitgesteld naar juni 2021. Bij filmfestival BIFFF zijn ze ervan overtuigd dat het festival in april zal doorgaan, al weten ze nog niet onder welke vorm.

"Voor het moreel is dit een zeer moeilijke periode"

BIFFF-persverantwoordelijke Jonathan Lenaerts

“Het kan digitaal, fysiek of beiden zijn”, aldus persverantwoordelijke Jonathan Lenaerts. “Omdat we weten dat er wellicht minder mensen toegelaten zullen zijn, beslisten we alvast om naar kleinere zalen in Passage 44 te verhuizen waar de sfeer toch gewaarborgd kan blijven. Maar we namen die beslissing met het idee dat ook andere zaken, zoals de bar, ook mochten openen.”

“Als onze snackbar niet wordt toegelaten, heeft dat gevolgen voor het geheel. We moeten dus nog even bekijken hoe we het dan zouden aanpakken. Wij worden voldoende ondersteund door de overheden, maar het is wel een mentale uitdaging. Voor het moreel is dit een zeer moeilijke periode.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni