| Een eerdere editie van het Big in BXL-festival.

BRUZZ select: onze cultuurtips voor het weekend

JP
© BRUZZ
06/11/2021

Het weekend staat in het teken van de muzikale en talentvolle Brusselse jeugd, de solidariteit en de jaarlijkse Dia de Muertos-viering in de Marollen. Ook staan club C12 en producer DC Salas even stil bij het feit dat het nachtleven er nog is, ondanks de coronacrisis, met de artistieke lichtshow ‘We’re still here’.

TALENT

BIG in BXL is een festival voor jonge artiesten uit Brussel die hun talenten in de spotlight willen zetten. Het wordt georganiseerd door jeugdorganisatie JES Brussels in samenwerking met de AB en de Beursschouwburg. Na twee residenties is het nu tijd om muziek, rap, dans, theater, dj-kunsten, poëzie en visual art te laten zien en horen. De collectieven Lowkey Radio en Bledarte speelden een belangrijke rol in het begeleiden van de artiesten.

BIG IN BXL
6/11, 17.00
AB en Beursschouwburg
www.jesbrussel.be

TRADITIE

De Dag van de Doden of Día de Muertos is een Mexicaanse traditie die op 1 en 2 november wordt gevierd en waarbij de doden worden geëerd. Het is sinds enkele jaren ook een Brusselse traditie. In het cultureel centrum Bruegel vinden de hele week allerlei activiteiten plaats voor jong en oud, met op zaterdag de apotheose: schmink voor de kinderen, Latijns-Amerikaanse foodtrucks en vier verschillende optochten die de Marollen doorkruisen. Na afloop is er om 20 uur nog een verrassingsconcert op het Vossenplein.

DIA DE MUERTOS
6/11, 18.00 verschillende plekken in de Marollen
www.metx.be

dia_de_los_muertos.jpeg

| De eerste editie van Día de los Muertos in de Marollen werd al druk bezocht (archiefbeeld).

BENEFIETFEEST

Koop één ticket, geef één solidariteitsdouche kado. Dat is het concept achter het feestje in Tri Postal deze zaterdag. De solidariteitsdouche is een bon voor een gratis douche bij DoucheFLUX voor een dakloze of een persoon in een precaire situatie. De tijdelijke bezetting in het Zuidstation zet de deuren open voor een eerste editie van solidariteitsfeestjes, met dj Rokia Bamba. Verwacht groovy, soepele hip-hop, Afrikaanse ritmes, krachtige house en techno. De toegangsprijs is 5 euro en gaat integraal naar de solidaire douches van DoucheFLUX.

TRI POSTAL POUR DOUCHEFLUX
6/11, 21.00, Tri Postal
www.facebook.com

pierre-yves_jortay_photography_-_rokia_bamba_2.jpg

| Rokia Bamba draait het liefst in activistische kringen.

JEUGD

Voor jonge muziekliefhebbers zet Bozar dit weekend de deuren wagenwijd open. Kinderen en tieners kunnen tijdens het ‘Big Bang Festival’ genieten van ongewone ritmes van hedendaagse jazz, of de percussie van Tsubasa Hori. Ook kunnen de jonge bezoekers kennismaken met de componist Henry Purcell tijdens een muzikaal portret door Zonzo Compagnie of zich van de sokken laten blazen door de live elektro en zelfgebouwde instrumenten van Perforator. Het festival bestaat inmiddels 25 jaar in 20 verschillende steden ter wereld.

BING BANG FESTIVAL
7/11, 13.00, Bozar
www.bozar.be

big_bang_festival.jpg

| Kinderen zaten aandachtig te luisteren tijdens de vorige editie van het festival.

EXPO

Tijdens de lockdown nodigde de Brusselse producer DC Salas verschillende lichtkunstenaars en beeldende kunstenaars uit om mee te werken aan zijn nieuwe liveshow. Dat deden ze in residentie bij C12. Enkele maanden later keren ze terug voor de kortstondige lichtshow, ‘We're still here’. Zijn liveshow omschrijft Le Vif als een scenografie waarin hij zich in het midden van een doorschijnende kubus bevindt, waarop een reeks beeldende werken wordt geprojecteerd. Die zijn dus geproduceerd door jonge kunstenaars uit de drie gewesten. Het gaat om foto’s, schilderkunst, digitale kunst of textiel, steeds geïnspireerd door de muziek van DC Salas.

WE’RE STILL HERE
6/11, 13.00, C12
www.facebook.com

dc_dalas.jpg

| Tijdens de lichtshow bevindt producer DC Salas zich in een soort kubus.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni