Toerist in eigen stad Annelies Bontjes voor het justitiepaleis justitiepaleis

| BRUZZ-journaliste Annelies voor het Justitiepaleis.

Toerist in eigen stad

BRUZZ tipt toeristische plekken: het Justitiepaleis

Jasmijn Post
© BRUZZ
10/08/2023

In de reeks 'Toerist in eigen stad' delen BRUZZ-redacteurs hun geheime liefde voor onze bekendste toeristische trekpleisters. Deze week het Justitiepaleis, de favoriete plek van BRUZZ-journaliste Annelies, die ook correspondent in België is voor het Nederlandse dagblad Trouw. “Hier voel ik: nu ben ik echt in een wereldstad.”

Waarom moet iedereen deze plek bezoeken?

"Het Justitiepaleis is niet de eerste plek waar mensen aan denken bij een bezoekje aan Brussel. Dat is jammer, want het is een bijzondere plek. Ik woonde er een jaar lang dicht bij, in de Stalingradwijk, grenzend aan de Marollen. Je kunt je in die buurt opgesloten voelen omdat de straten smal zijn en je er geen parken hebt. Als je aan de voet van het Justitiepaleis in de lift stapt en omhoog zoeft, stijg je letterlijk boven de stad uit. Pas als je het uitzicht ziet, besef je hoe groot Brussel is. Dat gevoel van ‘nu ben ik echt in een wereldstad’ heb je niet op veel andere plekken hier.

Ook het gebouw zelf is heel indrukwekkend. Het is groter dan de Sint-Pieterskerk in Rome en het is zelfs het grootste gerechtsgebouw ter wereld. Je voelt je heel klein als je ernaast staat. Waar je ook bent in de stad, je kunt het altijd zien. Als ik met de trein Brussel binnenrijd en ik het Justitiepaleis zie, dan geeft me dat een thuisgevoel.

De bouw van het Justitiepaleis begon in 1866, op verzoek van Leopold II. Het duurde zeventien jaar voordat het af was, het was een megalomaan project. Het gebouw werd midden in een volksbuurt neergezet, waar iedereen ineens plek moest maken. Mensen werden uit hun huis gezet voor belachelijk lage prijzen. Het gebouw staat nu al heel lang in de steigers vanwege een renovatie. Die duurt zo lang dat zelfs de steigers al zijn gerenoveerd. Misschien gaan we nog meemaken dat het wordt uitgepakt."

Wat is je beste herinnering aan deze plek?

"Vorig jaar was het mijn eerste zomer in Brussel, en toen ben ik er vaak geweest. Het is een fijne plek om op de grote stenen plateaus een boek te lezen. En het is de beste plek om de zonsondergang te zien of samen met vrienden een flesje wijn delen en uit te kijken over de stad."

Wat is er nog meer te doen in de buurt?

"De wafels van de wafelkar op het Poelaertplein zijn echt een aanrader. Of je kunt een bezoekje brengen aan het Egmontpark, dat een beetje verstopt zit achter The Hotel. Als je met de lift naar beneden gaat, ben je direct in de leukste buurt van Brussel, de Marollen. Bij de cafés onderaan de lift is er vaak live muziek. En je bent er ook dicht bij het Vossenplein, daar is een geweldige rommelmarkt die zeker in het weekend een bezoekje waard is. Je kunt daar heerlijk op het terras zitten met een cappuccino en een croissantje, en dan gewoon een beetje mensen kijken. Als je tot laat blijft, kun je een Ricard bestellen bij in Le Marseillais. Er staan wel tientallen verschillende soorten op de kaart."

Plage Flagey

Zomer in de stad! En dus ook tijd voor een aantal zomerinterviews, Brusselse auteurs over hun stad, leestips van de leesambassadeurs én toeristische tips van onze eigen redacteurs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , culture , Plage Flagey , Justitiepaleis , toerisme , toerist in eigen stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni