Eerste deel gerestaureerde gevel Justitiepaleis onthuld

© Belga
24/05/2024

Het eerste gerestaureerde deel van de gevel van het Justitiepaleis is vrijdagmorgen onthuld in aanwezigheid van staatssecretaris van de Regie der Gebouwen Mathieu Michel (MR).

Het deel dat vrijdag is ontsluierd, bevindt zich bovenaan de voorgevel en kijkt uit op het Poelaertplein. Het is bekroond met een drie meter hoge buste van de Romeinse godin van de wijsheid, Minerva. Ook dat beeld werd gerestaureerd.

De renovatie van de voorgevel - die bijna 23.000 vierkante meter beslaat - is een arbeidsintensief proces. "De stenen en decoratieve elementen worden één voor één schoongemaakt en indien nodig zorgvuldig hersteld of vervangen", legt de Regie der Gebouwen uit.

Dagelijks zijn er ongeveer zeventig tot tachtig mensen aan het werk. Om de oorspronkelijke aanblik van het gerechtsgebouw te behouden, worden voor de restauratie stenen uit de oorspronkelijke steengroeven gebruikt, voornamelijk van kalksteengroeves in de Franse regio Bourgogne.

Eerste fase restauratie buitenkant

De Regie der Gebouwen is in augustus 2023 begonnen met de eerste fase van de restauratie van de buitenkant van het Justitiepaleis. Die omhelst restauratie en herschildering het buitenschrijnwerk aan de gevel en vervangt de beglazing van een aantal ramen. Daarnaast zal de Regie het voegwerk grotendeels vernieuwen om waterinfiltratie te voorkomen.

Daarnaast wordt het voorplein opnieuw ingericht en omgeven door een poort volgens het historische model. Ook de zuilengalerij zal worden gerestaureerd. Een deel ervan werd al schoongemaakt, ook het pleisterwerk aan het plafond werd al gerepareerd.

De eerste fase van de restauratie moet eind 2025 klaar zijn. Tijdens de volgende fase (in 2026-2027) zullen de gevels van de sokkel onder de koepel worden gerestaureerd. "Dit project sleept al 40 jaar aan. Hoewel er veel obstakels zijn geweest, is deze symbolische eerste fase nu voltooid", zegt Michel. "Het werk gaat nu door tot alle gevels zijn gerenoveerd. Het zou, zoals gepland, in 2030 klaar moeten zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Stedenbouw , Justitiepaleis , Regie der Gebouwen , Mathieu Michel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni