© Coudenbergpaleis/ Archane | Archane opnamedag in Coudenbergpaleis in 2020.

Coudenbergpaleis binnenkort in 3D te bewonderen

AV
© BRUZZ - Belga
17/05/2022

Door het Archane project kan je eind dit jaar de verschillende zalen van het Coudenbergpaleis in 3D-beeld bewonderen. Op deze manier zijn ook moeilijk bereikbare plaatsen waarneembaar. Het project startte zo'n 5 jaar geleden en is zowel bedoeld voor bezoekers als voor archeologisch onderzoek.

Met Archane begeeft het Coudenbergpaleis zich in de archeologie van de 21ste eeuw. Het onderzoeksproject voor deze digitale tool werd in 2017 opgestart samen met de Universiteit van Luik en Beliris (publieke bouwheer in Brussel Hoofdstedelijk Gewest). Toen startte het multidisciplinair team met het vastleggen van de verschillende ruimtes in 3D. Eind dit jaar zouden de beelden klaar zijn.

Kort gezegd kan Archane al de informatie, die aan de hand van klassieke archeologische manieren verkregen is, omzetten naar een digitale versie. Zo krijgen de bezoekers die langskomen een beter visueel beeld van alle zalen in het Coudenbergpaleis en kunnen ze ook een blik werpen op de niet toegankelijke plaatsen, zoals een panoramisch zicht vanuit de lucht van de Aula Magna.

archane-modele-3d-cou4000-1200x1200-resize.png
© Coudenbergpaleis/ Archane | Archane 3D-model van de kelders van het ingangsgebouw van het Coudenbergpaleis.

Doordat de archeologische informatie omgezet kan worden in 3D-beelden is deze tool niet alleen bedoeld om bezoekers van hun stoel te blazen. Ook wetenschappers kunnen dit reconstructiesysteem gebruiken voor onderzoek. In de database is er over elke steen een fiche beschikbaar met al zijn informatie. "Het 3D-model kan ons verschillende fases tonen en op die manier kunnen we in de toekomst de vergelijking maken. Bepaalde delen van het paleis kunnen doorheen de tijd soms snel achteruitgaan", zegt Aude Henriques de Granada, medeontwikkelaar van Archane.

Archane is beschikbaar via de online audiogids in het Coudenbergpaleis. Hierdoor krijgt de bezoeker een unieke ontdekkingservaring en het systeem biedt ook de mogelijkheid om op maat gemaakte bezoekroutes aan te bieden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie