1712 MASKS-OFF CHIBI ICHIGO

Maskers af: Chibi Ichigo ontsluiert haar kijk op corona

Tom Zonderman
© BRUZZ
11/06/2020

Elke week polsen we bij Brusselse artiesten naar welke nieuwe waarheden er zich gevormd hebben achter hun mondmasker. Urbanbelofte Chibi Ichigo (22) leerde borduren, maar hoopt vooral op meer samenwerking.

CHIBI ICHIGO

  • Geboren als Sabina Nurijeva, Chibi Ichigo betekent 'kleine aardbei' in het Japans
  • Studeerde woord-kunst-drama aan PIKOH
  • Rapt in het Russisch, Engels en Nederlands
  • Brengt op 25 juni de nieuwe single 'Verkeerde bocht' uit, in augustus volgt haar tweede ep

Hoe heb je de lockdown beleefd?
Ik ben supervoorzichtig geweest. Dat was vermoeiend. Ik waste voortdurend mijn handen, raakte geen enkele deurklink of liftknop aan. Zelfs de betaalterminal niet. Elk product dat de kassierster had aangeraakt, ontsmette ik nog eens. In mijn tienerjaren vertoonde ik obsessief-compulsief gedrag, en ik ben daar nog altijd gevoelig voor. Ik heb in die hele periode ook niet met vrienden afgesproken, omdat ik geen risico wilde lopen. Ik vond het wel kut dat ik mijn familie in Limburg niet kon zien. Vorige week ben ik hen gaan opzoeken, na tweeënhalve maand.

Heeft corona nieuwe waarheden ontbloot?
Niet per se. Wat ik wel voor het eerst in mijn leven heb meegemaakt, is dat we als het moet allemaal voor hetzelfde doel kunnen gaan. Dat is zeldzaam. Kijk naar #BlackLivesMatter, waar nog altijd niet iedereen achter staat. Of de klimaatverandering. Ik vond het geweldig dat er tijdens de quarantaine bijna geen auto's reden en je amper vliegtuigen zag. Ik ben opgegroeid op het platteland, ik rook die zuivere lucht weer. Binnenkort kan je weer vliegen, maar naar de film kan je niet. De economie wint het pleit. Dat is jammer.

Misschien is corona een teken dat de aarde het even niet meer aankan en een break nodig heeft

Chibi Ichigo

Leef je nu bewuster?
We moeten wel, vind ik. We leven te veel in fases. #BlackLivesMatter is heel actueel, maar ik ben bang dat we dat binnen een paar maanden weer vergeten zijn, zonder dat er iets veranderd is. Terwijl het fundamenteel is dat we hieraan blijven werken. Ik geloof ook niet zo in toeval, alles heeft een reden. Misschien was corona een teken dat de aarde het even niet meer aankon en een break nodig had.

Kijk je als artiest anders naar de werkelijkheid?
Sommige mensen voelden zich tijdens de lockdown gepusht om creatief te zijn. Ik verveel mij nogal snel, daarom ben ik zelf met veel projecten begonnen. Ik had scenario's voor filmische videoclips bij 'Poka' en mijn nieuwe single 'Verkeerde bocht', maar daar had ik door de gecancelde concerten te weinig budget voor. Dan heb ik maar aan merchandise gewerkt. Ik heb leren borduren. (Lacht) Ik maak T-shirts met daarop een geborduurd aardbeienkettinkje. Met Umi (Defoort, haar vriend, red.), ben ik een nieuw project begonnen, iets totaal anders dan rap.

Hoe zie jij de toekomst?
Ik ben nog niet heel groot, dus hoop ik dat ik bij de eersten zal zijn die weer shows mogen geven. Optreden mis ik superhard. Nu ik ook nummers in het Nederlands breng, zingen mensen mee. Dat is magisch. Maar ik wil toch dat we geen te overhaaste beslissingen nemen. Als ik zie hoe mensen nu al op Sainte-Cath geen fuck geven om social distancing, dat is zo egoïstisch. Terwijl niemand zin heeft in een tweede golf. Blanche

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: culture , maskers af , chibi ichigo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni