| Toots Thielemans met zijn geliefde mondharmonica.

MIVB plant gigaharmonica aan Toots Thielemans metrostation

Charlotte Lebègue
23/08/2022

De MIVB wil een gigantische mondharmonica installeren aan één van de ingangen van het Toots Thielemans metrostation op de toekomstige lijn 3. Intussen is er voor het project een vergunning aangevraagd bij Urban.brussels. Een openbaar onderzoek wordt binnenkort gestart.

Het muziekinstrument zou zeven meter hoog en 400 kilogram zwaar zijn. De ondersteunende structuur zou daarbij zo’n 325 kilo bedragen. De MIVB plant het stuk aan de gevel van de Zuidlaan 63 te plaatsen. Die bevindt zich tussen de Maurice Lemonnierlaan en de Stalingradlaan. Zo meldt de RTBF en bevestigt de MIVB.

De MIVB wil hiermee de overleden muzikant eren, wiens naam op het nieuwe metrostation van lijn 3 komt te staan. Toots Thielemans zou in april 100 jaar zijn geworden. Op de werf kan je momenteel nog een openluchtexpo volgen over zijn leven, met foto’s op de werfpanelen.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen zou reeds een negatief gegeven hebben tegenover het project. Dit advies moet echter nog gepubliceerd worden.

eerste_schetsen_van_de_mondharmonica.png

| Eerste schetsen mondharmonica. Op de zijkant kan je "Bluesette melody" vinden. Dit is één van de gekendste harmonicacomposities van Toots Thielemans.

De Commissie zou twijfels hebben over de locatie, die zich “toch al in een zeer drukke stedelijke omgeving bevindt.” De wijk heeft al verschillende beschermde panden: La Ruche, Le Laboureur en de voormalige brasserie Express Midi met de Perle Caulier publiciteit. "Niet dat de harmonica inpakt zal hebben op de leesbaarheid van de beschermde gebouwen, maar het zou bijdragen tot een toename van visuele drukte."

Wel zou het advies de Thielemans thematiek van het station steunen. Maar ze nodigen de MIVB uit om te reflecteren op een “project met betere integratie.”

Het is nog niet geweten of het advies van de KCML bindend is. "En de uiteindelijke beslissing ligt bij Urban Brussels," zegt Ann van Hamme, woordvoerster bij de MIVB. In ieder geval zullen elementen van Thielemans binnen het metrostation in de verf gezet worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni