Monumentaal pand in Van Arteveldestraat wordt tijdelijke ruimte voor kunstscène

© Catclub
| De ruimte beslaat zeshonderd vierkante meter.

In de Van Arteveldestraat komt een tijdelijke ruimte voor de underground kunstscène. Het gaat om - onder andere - een expositieruimte en een bar. De vzw Miauw (Catclub) coördineert de bezetting die zeker twee jaar zal duren. Daarna is de eigenaar van plan appartementen te bouwen in het monumentale pand achter het Sint-Goriksplein.

Initiatiefneemster Jane Haesen wil vanaf september de Brusselse undergroundscène een podium geven in het pand. "Er zijn honderden collectieven die interessante dingen doen in Brussel, maar niet altijd in contact komen met de established art world. Hier wil ik ze een plek geven waar ze – professioneel omkaderd – hun ding kunnen doen.”

Als voorbeeld noemt Haesen een kunstenaar die de ruimte krijgt om een expositie te cureren met zowel zijn of haar eigen werk, als het werk van andere kunstenaars. Die expositie zal zichtbaar zijn voor mensen die iets komen drinken in de bar, maar ook door de meer gevestigde kunstwereld. “Ik denk aan private viewings met verzamelaars en curatoren,” zegt Haesen.

De ruimte kan ook gebruikt voor privé-evenmenten of drag shows. Voor technofeestjes zoals we die kennen van Catclub is het nog veel te vroeg. Het pand is niet zo goed geïsoleerd, en Haesen wil de buren te vriend houden.

Zeshonderd vierkante meter

Het gebouw staat al vijftig jaar leeg en is gevestigd achter de Sint-Gorikshallen. “Het is een ongelooflijk schoon gebouw,” zegt Haessen. Het gaat om zeshonderd vierkante meter op het gelijkvloers. “We troffen het in heel slechte staat aan. Er is nog veel werk voor we open kunnen in september: de hele maand augustus hebben we nog nodig.”

Mercerie Absalon werd gebouwd door zakenman Emest Absalon, die eind 1800 besliste zijn huis, winkel en magazijn te vestigen op een stuk grond in de Arteveldestraat dat hij gekocht had. Een gedeelte van het ontwerp is voor de rekening van de bekende architect Victor Horta. Het pand werd beschermd door het Brussels Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?