© Saskia Vanderstichele | Jane Haesen, baruitbater, partyorganisator en interieurontwerper.

Enfant terrible: Jane Haesen, baruitbater, partyorganisator en ontwerper

Tom Van Bogaert
© BRUZZ
06/07/2019

Jane Haesen verwierf bekendheid als dj Lady Jane en lanceerde rond 2000 haar eigen partyconcept Catclub, gayvriendelijke feestjes in leegstaande gebouwen of architecturale parels. In 2017 opende ze de wijn- en cocktailbar Jane's in Elsene. haar nieuwe passie is de inrichting van coworkingruimten. Ze woont in Ukkel.

TERRIBLE Jane Haesen BRUZZ ACTUA 1669
© Saskia Vanderstichele

Een job is niet voor het leven. Ik leer graag bij, vernieuw me voortdurend en durf iets anders te beginnen als mijn vorige activiteit me niet meer boeit. Silversquare vroeg me vorig jaar om de nieuwe coworkingspace in Zaventem volledig in te richten. Daarnaast begeleid ik het project in de fameuze Shell Building bij Brussel Centraal.

Ik probeer de ruimte te respecteren en ga er creatief mee aan de slag. Ik ontwerp meubels en gebruik daarvoor originele materialen. Zetels in kurk bijvoorbeeld. De verlichting draagt enorm bij tot de sfeer en planten creëren een thuisgevoel. Kantoorwerkers kunnen hun bureau zelf samenstellen op basis van een kleurenpalet. It’s beautiful and playful. Ik zou ook willen dat het gebouw in het weekend gebruikt wordt voor workshops, yogalessen of events.

Parking 58

Ik heb altijd een voorliefde voor architectuur gehad. Die passie kan ik uitleven in de scenografie van de feestjes van Catclub. Ik palm ruimten van duizend vierkante meter in, zoals de oude GB in Parking 58 of de Ravensteingalerij, en tover ze om tot een club voor één nacht. Veel sexyer dan een onpersoonlijke discotheek, als je het mij vraagt. Organisaties zoals Art Brussels, Boiler Room en Independent Art Fair schakelen mij ook in om feestjes op alternatieve locaties te organiseren. Daar komt heel wat bij kijken. Zo moet je ruim op voorhand vergunningen bij verschillende diensten aanvragen. De veiligheid moet immers gegarandeerd zijn. Gelukkig ben ik een controlefreak (lacht).

Jane’s is de bar waar ik zelf naartoe zou gaan. Er komt een gemengd publiek op af: kunstenaars, studenten, EU-ambtenaren, buurtbewoners, mensen van de LGBT-community, Frans- en Nederlandstaligen. De kaart is klein, maar staat vol kwaliteitsproducten, zoals kazen van rauwe melk, artisanale bieren, verzorgde cocktails en Franse en Italiaanse natuurwijnen. Ik ga zelf minstens twee keer per jaar op bezoek bij wijnboeren. Ze werken zonder pesticiden en sulfiet om een zo puur mogelijk product te verkrijgen en dat proef je in je glas.

Selectors

Ik organiseer in de bar allerhande activiteiten en nodig selectors uit, mensen met een brede muzieksmaak, die hun favoriete platen afspelen. Enkel spijtig van die ene buur, die ons al sinds de opening het leven zuur maakt.

Een goede dj heeft een eigen stijl, vertelt een verhaal en schuwt geen risico’s. Ik ben in de jaren negentig in het vak gerold, nadat ik in de clubs de housescene had ontdekt. Ik heb het lang volgehouden, maar nu is het genoeg geweest. De draaitafel behoort toe aan een nieuwe generatie.

'Dupe van slecht bestuur'

Brussel is de dupe van slecht bestuur. In elke gemeente gelden andere regels. Er is geen overkoepelende visie en problemen blijven nodeloos aanslepen. Een voorbeeld: het is heel erg dat je als schaars gekleed meisje op straat verwijten naar je hoofd geslingerd krijgt of dat je als homo in elkaar geslagen kunt worden. Er heerst straffeloosheid, ook tegenover doodrijders in het verkeer.

Gemeenschappen leven volledig naast elkaar, de integratie is een ramp. En de politici? Zij lijken meer bezig met toeristen naar de stad te lokken, dan te zorgen voor meer groen, beter openbaar vervoer en betere scholen.

Begrijp me niet verkeerd: Brussel is een zalige stad. De mensen zijn open van geest, de wijken zijn heel verschillend en het culturele aanbod is gigantisch. De stad trekt creatievelingen aan omdat ze centraal ligt en nog betaalbaar is. En waar anders vind je zo’n groot bos vlak bij een stad?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Enfant Terrible, jane haesen, Catclub, Jane's

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie