Speelplaats voor kunst en cultuur gaat haar laatste maand in

LV
03/07/2024

Bijna twee jaar lang bezetten verschillende artiesten en collectieven het Mercerie Absalon-gebouw in het centrum van de stad. Nu nadert die periode haar einde, maar niet zonder eerst nog een feestelijke afscheidsmaand op poten te zetten.

Achter de Sint-Gorikshallen staat al meer dan een eeuw het enorme Mercerie Absalon-gebouw. Het complex is gedeeltelijk ontworpen door Victor Horta en kreeg na decennia van leegstand een nieuwe functie toen het in handen kwam van vzw Miauw. Namelijk een ruimte voor kunstenaars en een kunstcafé.

Opkomende artiesten kunnen bij Mercerie terecht om de ruimte naar hartenlust te gebruiken en krijgen er ook een korte residentieperiode. Ook voorzien: begeleiding van verschillende leden van het Mercerie-team tot het moment van hun optreden of tentoonstelling.

Sinds 2022 begeleidden ze meer dan driehonderd artiesten en werkten ze samen met grotere organisaties zoals Kunstenfestivaldesarts, Art Brussels en Collectible Design. "Er is echt nood aan dergelijke ruimtes in Brussel, en dat heeft Mercerie bewezen. Het is een heel speciale plek, waar veel mensen hun creativiteit konden uiten", meent Jane Haesen van vzw Miauw, die het project runt.

Ode to Mercerie

Het einde van dit hoofdstuk in de Arteveldestraat willen ze dan ook niet geruisloos laten passeren. Vorige maand lanceerden ze daarom een projectoproep aan alle makers om nog een laatste keer de ruimte in te nemen. "We vroegen hen om hun ideeën voor het afscheid aan Mercerie voor te stellen", legt Haesen uit.

"In totaal kregen we meer dan negentig voorstellen, daarvan hebben we er uiteindelijk zestig geselecteerd die effectief uitgewerkt worden in de maand juli. Onze laatste maand vieren we onder de noemer Ode to Mercerie en bestaat uit dans, performances, muziek en kunst."

Nieuwe plek

De multidisciplinaire speelplaats, zoals ze zichzelf omschrijven, sluit finaal de deuren op 31 juli. Maar initiatiefneemster Jane Haesen verzekert nu al dat de leegte die Mercerie nalaat maar tijdelijk zal zijn: "We hebben al een nieuwe locatie gevonden, wel weg uit het centrum, eerder richting Koekelberg. Daar willen we opnieuw residentieplekken aanbieden met een focus op dans en performance, maar er zal ook ruimte zijn voor clubbing. Alleen, een gebouw zoals Mercerie gaan we nooit meer vinden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , La Mercerie , kunstruimte , jane haesen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni