Kunstruimte Mercerie start crowdfunding: 'Er is echt nood aan plaatsen zoals dit'

CD
© BRUZZ
18/01/2024

Mercerie, een gratis kunstgalerie en -atelier voor opkomende kunstenaars in de Arteveldestraat, heeft een crowdfunding gestart. Zo hopen ze nog te kunnen blijven bestaan tot het geplande einde in september dit jaar. "We krijgen elke dag minstens vijf aanvragen van artiesten", zegt Jane Haesen van vzw Miauw, die het project runt.

Vzw Miauw richtte Mercerie op in maart 2023 om een gratis alternatieve ruimte te bieden aan opkomende kunstenaars. Het gaat om een tijdelijke invulling tot september 2024. Daarna is de eigenaar van plan appartementen te bouwen in het monumentale pand achter het Sint-Goriksplein.

Aanvankelijk kon de vzw alle uitgaven dekken met het geld dat ze verdiende met de Mercerie Bar. Maar door problemen met de vergunning en klachten van een buurvrouw, moet de plek nu om 22 uur sluiten en mag er geen versterkte muziek meer gedraaid worden.

Om de werking te kunnen blijven financieren, heeft de vzw een crowdfunding gestart voor 25.000 euro. Daarmee willen ze onder andere de artiesten, performers en medewerkers vergoeden. Meer informatie om te doneren vind je hier.

'Nood aan dergelijke ruimtes'

Het is belangrijk dat Mercerie haar werking kan voortzetten, zegt initiatiefnemer Jane Haesen. "We krijgen elke dag minstens vijf aanvragen om de ruimte te gebruiken. Sinds onze opening hebben we driehonderd kunstenaars ontvangen. Ook hebben we samengewerkt met grotere organisaties zoals Kunstenfestivaldesarts, Art Brussels en Collectible Design. Er is echt nood aan dergelijke ruimtes in Brussel, en dat heeft Mercerie bewezen."

Artiesten die de ruimte mogen gebruiken, krijgen er een korte residentieperiode waarbij ze worden begeleid door de verschillende leden van het Mercerie-team tot het moment van hun optreden of tentoonstelling.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni