Werken aan Kanal kunnen van start gaan

De werken aan Kanal-Centre Pompidou kunnen starten nu urban.brussels de stedenbouwkundige vergunning heeft afgeleverd. De voormalige Citroëngarage werd door het Brussels gewest aangekocht om er een groot 21e eeuws museumcentrum voor moderne en hedendaagse kunst van te maken.

Na een internationale architectuurwedstrijd heeft de stichting Kanal een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning ingediend, die in maart 2020 is afgerond. Het project werd in september aan een openbaar onderzoek onderworpen en werd door een overlegcommissie besproken. Vervolgens werden kleine aanpassingen gedaan.

Op 18 december 2020 heeft de gewestelijke dienst voor territoriale ontwikkeling urban.brussels de stedenbouwkundige vergunning afgeleverd. Dat hebben minister-president Rudi Vervoort, bevoegd voor cultuurbeleid, en staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet bekendgemaakt.

Het project om de voormalige showroom en werkplaatsen van de oude Citroëngarage een nieuwe toekomst te geven, ging in 2016 van start onder de regering Vervoort. De uitreiking van de vergunning is nu het echte startschot van de omvorming tot het museum Kanal-Centre Pompidou, dat in de zomer van 2024 zou moeten openen.

Ontmoetingsplek

Concreet zal het museum voor moderne en hedendaagse kunst 12.000 m² innemen en is het internationaal architectuurcentrum goed voor 7000 m². 13.000 m² gaat naar een interne openbare ruimte die plaats zal bieden aan cultuur, ontspanning, animatie en educatie. De ruimte zal ook dienst doen als ontmoetingsplek voor de inwoners van Brussel en haar bezoekers. Tot slot gaat 9000 m² naar gemeenschappelijke ruimtes zoals kantoren, werkplaatsen, auditoria, voorraadplaatsen, leveringsruimtes, technische lokalen en een parking.

"Met dit project wordt cultuur de drijvende kracht achter de herontwikkeling van de Kanaalzone en de Noordwijk. Het museum zal, met haar internationale uitstraling én lokale inbedding, een nieuwe ontmoetingsplek worden in de stad", verwacht staatssecretariaat Smet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?