Woning van meester-glazenier Raphaël Evaldre wordt beschermd monument

GR
© BRUZZ
16/12/2021

De woning van meester-glazenier Raphaël Evaldre in Ukkel is opgenomen op de lijst van beschermde monumenten. De Brusselse regering ziet het goedbewaarde pand als een voorbeeld van ‘een onbetwistbare esthetische kwaliteit’. “We willen dat dit ook in de toekomst zo blijft, en daarom beschermen we dit gebouw nu,” legt staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) uit.

Raphaël Evaldre is een generatiegenoot van de bekendere architect Victor Horta. En net als Horta, kunnen we het werk van meester-glazenier Evaldre rekenen tot de art-nouveaustijl. Zijn kunstenaarsatelier in de Coghenlaan 185 in Ukkel is daar een mooi voorbeeld van.

Unieke mix van art nouveau en art deco

Het unieke karakter van de woning komt vooral tot uiting in de bow window met roedenverdeling en in het glazen dakraam dat het atelier van de kunstenaar verlichtte. De invloed van de meester-glazenier treedt duidelijk zichtbaar in de gevel en in de indeling van de ruimtes.

Zo kan je op veel plaatsen geornamenteerde beglazing terugvinden en is de plaatsing van het zenitale dakraam boven zijn werkplaats opmerkelijk. Het gebouw bevat zowel kenmerken van de, toen al voorbijgestreefde art nouveau, en van de art deco, die in die periode in opmars was.

Voorbeelden daarvan zijn het houtwerk, de binnendeuren met het originele glaswerk, elektrische schakelaars, radiatorkasten, de keukenlift en de glazen dampkap in de kelderkeuken.

Tand des tijds

Het bijzonder goed bewaarde huis is ook de Brusselse regering niet ontgaan. Om ervoor te zorgen dat dit pand van ‘onbetwistbare esthetische kwaliteit’ de tand des tijds goed blijft doorstaan, is het nu opgenomen op de lijst van beschermd erfgoed.

“We zetten ons beleid om de Brusselse art nouveau en art deco parels te beschermen en op te waarderen op deze manier verder,” zegt staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (one.brussels-Vooruit).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni