Brussel krijgt (tijdelijk) een bar voor lesbiennes

© Google Maps
| De tijdelijke bar komt op de plek waar 35 jaar geleden een Grieks restaurant dicht ging.

Op 3 mei opent in een verlaten Grieks restaurant aan de Baksteenkaai een tijdelijke bar voor lesbiennes. Twee maanden lang zal Mothers & Daughters de enige bar voor lesbiennes en hun vrienden zijn in Brussel.

Homo’s en bi-mannen vinden elkaar gemakkelijk in de bars aan de Kolenmarkt. Er is voor hen ook een ruim aanbod aan feestjes, evenementen en zelfs winkels. Maar lesbiennes moeten bijzonder hard zoeken om een veilige en aangename ruimte te vinden om elkaar te ontmoeten. Er zijn wel feestjes, het ongeëvenaarde Mon Cul ta Praline bijvoorbeeld, maar een echt café bestaat in Brussel niet.

Eind 2017 was er heel eventjes een tijdelijke bar Mothers & Daughters in de Beursschouwburg, begonnen door de vrouwen van het queer kunstenmagazine Girls Like Us. Nu krijgt dat initiatief een tweede (tijdelijke) leven aan Sint-Katelijne. 

Zichtbaarheid

Het verlaten restaurant Le Castel de Rhodos Despina wacht al zo'n 35 jaar op een nieuwe bestemming. Voor het pand definitief een tweede leven krijgt, kunnen de vrouwen van Girls Like Us er een eigen bar beginnen. Mothers & Daughters verwijst naar de solidariteit tussen vrouwen onderling en in het bijzonder die onder lesbische vrouwen. 

“Het is de bedoeling om plaats in te nemen en meer zichtbaarheid te creëren,” zegt een van de initiatiefneemsters Jessica Gysel. Samen met het collectief achter Mothers & Daughters gaat ze nu aan de slag om het aftandse pand nieuw leven in te blazen. En dat is nodig. Want er is op dit moment geen enkele vaste plek waar lesbiennes en queer feministen elkaar kunnen ontmoeten. 

mothers & daughters banner beursschouwburg
© Mothers & Daughters
| Na een tijdelijke bar in het café van de Beursschouwburg eind 2017 (hier op de foto) komt er een tweede editie van Mothers & Daughters aan Sint-Katelijne. "We willen meer zichtbaarheid creëren," zeggen de initiatiefnemers.

De bar, gerund voor en door lesbiennes, kan steunen op een groot netwerk vrijwilligers. “Voor deze editie werken we met een groot team. Dat zijn ikzelf, Katja Mater en Marnie Slater (redactie Girls Like Us), Delphine von Kaatz (Mon Cul Ta Praline en Rainbowhouse), Joëlle Sambi (los-vast betrokken bij het Massimadi festival), Robin Brettar en Byrthe Lemmens. We wilden de groep groter maken, om een meer diverse publiek aan te trekken,” zegt Gysel. “En ook, vele handen maken licht werk.” 

Privilege

De groep vrouwen heeft een online fundraiser gestart om de bar vorm en kleur te geven, zo komen er muurschilderingen, en krijgt ook steun van de staatssecretaris van gelijke kansen Bianca Debaets (CD&V). Er is meer dan bier alleen. De bar krijgt ook een tijdelijke tentoonstelling over de lesbische en feministische geschiedenis van Brussel. 

Om de maatschappelijke relevantie van de plek kracht bij te zetten, hanteert het collectief achter de bar een bijzondere prijskaart. Menu A is 30 procent duurder dan menu B. Zo willen ze de loonkloof in kaart brengen tussen mannen en vrouwen, die ook in België nog steeds bestaat. “Bezoekers van de bar kunnen zelf kiezen welk menu ze willen en dus op die manier hun privilege onder ogen zien,” zegt Gysel. 

De bar opent de deuren op 3 mei en gaat dan onherroepelijk dicht op 2 juli. Althans op die locatie.

Mothers & Daughters Banner 2
© Mothers & Daughters
| Na de eerste succesvolle editie van Mothers & Daughters, eind 2017 in de Beursschouwburg, komt er een tweede editie. Het vrouwencollectief achter de bar is een fundraiser gestart om het nodige geld te verzamelen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?