Brussels Gewest gaat op zoek naar mooiste coronaterrasjes

© urban.brussels
| Het terras van The Bank op de Baljuwstraat.

Vroeger was het een parkeerplaats, nu kun je er iets eten of drinken. De stad staat vol met tijdelijke terrasjes. Het Brussels Gewest reikt vanaf augustus maandelijks een prijs uit voor de mooiste examplaren.

De terrasjes zijn bedoeld om cafébazen wat extra inkomsten te laten genereren na de lockdowns, maar moeten ook als eyeopener dienen: dit is wat je kunt doen met de ruimte die een auto normaal inneemt.

Nog tot eind 2022 kunnen horecaondernemers zonder al te veel administratieve rompslomp een terrasje creëren op de plaats van een parkeerzone. Daarna zullen ondernemers een stedenbouwkundige vergunning moeten indienen, die de gemeente goed- of afkeurt.

De verwachting op het kabinet van staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels) is dat ook daarna heel wat terrasjes zullen blijven. “De openbare ruimte wordt steeds meer een ruimte waar het aangenaam is om te zijn, een verblijfsruimte in plaats van een doorgangsruimte,” klinkt het. “In de tweede helft van de vorige eeuw zijn we dat kwijtgeraakt, nu winnen we het langzaam terug.”

Brusselaars kunnen vanaf nu terrasjes waarvan ze vinden dat ze een meerwaarde betekenen voor de publieke ruimte nomineren voor een ‘Brussels Terrace Award’ door een foto van het terras, samen met het adres te mailen naar brusselsterraceaward@urban.brussels.

Een jury zal elke maand één winnaar selecteren uit de inzendingen. Het terras moet zich wel op een voormalige parkeerplaats bevinden en een meerwaarde betekenen voor de publieke ruimte.

De winnaars krijgen een plaatje in emaille om op het terras te bevestigen en een geldprijs van 500 euro. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van urban.brussels, hub.brussels, de Brusselse bouwmeester en de Brusselse Horecafederatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?