C1448 linde6

Café: In de Linde

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
28/10/2014

Café In de Linde ligt vlak bij de toegangspoort van het kerkhof van Koekelberg, dat eigenlijk op het grondgebied van Sint-Agatha-Berchem ligt. Een paar meter verder begint Molenbeek, maar het café zelf ligt strikt genomen in Dilbeek. Tussen de plaatsnaamborden staat de oude, maar kleine lindeboom waarnaar de naam van het café verwijst.

Was dit oude, witte hoekgebouw dat al sinds 1875 bestaat en rond de jaren 1930 een café werd, vroeger een stopplaats voor reizigers te paard, dan zijn het nu vooral wielertoeristen en wandelaars die tussen het groen van het fenomenale uitzicht op Brussel komen genieten.

Het café is bijzonder goed geconserveerd. De huidige uitbaters Jean en Lisette staan er al iets meer dan tien jaar in en hebben alles bewaard zoals het was. Het vergeelde plafond met de afbladderende verf is een kunstwerk, en ook de muren spreken. De wielerfoto’s zullen vooral Emile Daems plezieren, de wielerlegende die in 1962 Milaan-San Remo en drie etappes in de Ronde van Frankrijk won, en die hier nog meerdere keren per week passeert.

Ook over voetbal kun je hier een eindje weg discussiëren. Aan een andere muur hangt een mooie tekening van Bob Van Kerkhoven, Rode Duivel en kapitein van RWD Molenbeek in de jaren 1950. Maar ook Union Saint-Gilloise en Anderlecht zijn om de lieve vrede vertegenwoordigd. Aan weer een andere muur hangt een poster van Het varken van Madonna, de film van Frank Van Passel die deels hier werd opgenomen.

Op de antieke tegels staan een vijftiental houten tafeltjes waarvan er altijd een paar bezet zijn. Vermits iedereen iedereen kent, participeert iedereen aan elkaars conversaties, terwijl er al van vroeg in de morgen filterkoffies, witte wijntjes, kriek van Oud Beersel en schotels met kaas, cervela en preskop worden verzet. Ondertussen wordt er, zoals het in deze grensstreek betaamt, gezwanst in drie talen: Nederlands, Frans en Brussels.

open: 7/7 vanaf 10.00

02 463 56 63

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni