review

Chabrol: echte zusterliefde

© Saskia Vanderstichele
Onze score

Een nieuw Schaarbeeks adresje, uitgebaat door twee zussen, belooft verslavend te worden. Chabrol staat voor hartige en originele cuisine.

Het minste wat je kan zeggen van Chabrol, met zijn prachtige art-nouveaudecor – een grote luster met tentakelachtige, organische vormen aan het plafond, sierlijk donkergroen houtwerk – is dat de plek geen gebrek aan allure heeft. Maar laat je niet bedotten: dit adres staat niet voor een snobistische gastronomie. Kijk maar naar de naam: Chabrol. 'Faire chabrol' (of 'faire chabrot' in de Auvergne) is een ietwat iconoclastische Zuid-Franse traditie waarbij men een scheut rode wijn toevoegt aan een kom soep.

Vanaf een lange L-vormige bank slaan we de levendige taferelen in het restaurant gade. We moeten denken aan de film Garçon! van de cineast Claude Sautet wanneer we kijken naar de jonge, bedrijvige ploeg. Het vele volk doet vermoeden dat deze plek al heel wat buurtbewoners heeft verleid. Het aangename gevoel dat we hier krijgen, is er ook dankzij de details: houten Opinel­-messen, servetten van stof en, iets pragmatischer, een hedendaagse drankenkaart (bieren van brouwerij l'Ermitage, of cider van cidrothèque Joran (ook gevestigd in Schaarbeek, en u misschien bekend uit deze rubriek). De eetkaart is kort maar krachtig, met keuze uit drie of vier voorgerechten, evenveel hoofdgerechten, en een paar desserten.

's Middags kan je hier terecht voor een formule van 15 euro voor hoofdgerecht en dessert (€18 voor de klassieke trilogie). We hebben ze getest met een heerlijke maaltijd, 100 procent plantaardig: bulgur en pompoen­puree waarop twee geroosterde Chantenay-wortels rusten, met een streepje Luikse stroop. Het bijgerecht, dat bestaat uit fijne reepjes gekleurde wortels, rauw maar lauw, geeft diepte aan de smaak. Het geheel wordt aangevuld door perfect geroosterde aardappelen. Overheerlijk, zeker met de zoete, bijna vanilleachtige smaaknuances.

Het dessert is perfect geportioneerd, zit boordevol smaak en is niettemin licht. Twee stukjes gebakken appel met kruiden (kaneel en kardemom) met rijstpapijs. Enorm verfijnd. De crème is absoluut niet bevroren, integendeel, ze is erg smeuïg. En de chef is zo slim geweest om het geheel af te ronden met een heerlijke crumble.

CHABROL
avenue Louis Bertrandlaan 61, Schaarbeek/Schaerbeek, 02-463.13.04,
Facebook: chabrolrestaurant
di/ma/Tu 12 > 14.00, wo/me/We > vr/ve/Fr 12 > 14.00 & 19 > 22.00, za/sa/Sa 19 > 22.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?