review

Educazione Napoletana: de perfecte pizza

© Saskia Vanderstichele
| Bij Educazione Napoletana wordt alchemie bedreven met vuur.
Onze score

We hoorden lange tijd niets van pizzaiolo Bernardo D'Annolfo. Daar is eindelijk verandering in gekomen. De man van Mondragone heeft zijn eigen zaak geopend: Educazione Napoletana.

Het was in 2017, in een schijnbaar onbeduidend Schaarbeeks etablissement, Ciaooo. Met grote ogen ontdekten we er de ongelofelijke pizza's van Bernardo D'Annolfo, een jongeman afkomstig uit Napels. Omdat we altijd op zoek waren naar het nieuwe, vonden we niet de tijd om nog eens terug te keren, en in tussentijd verkende de pizzaiolo andere horizonten. Het culinaire talent schitterde onder meer in La Louvière, in Waterloo en gedurende korte tijd op de Louis Lepoutrelaan in Elsene. Catch him if you can...

Het goede nieuws is dat hij nu misschien zijn vaste stek heeft gevonden in de Kasteleinswijk. Zijn zaak heeft hij heel terecht Educazione Napoletana genoemd. Net waarom we zo dol op hem zijn: tot op de letter volgt hij de Napolitaanse school, volgens ons de allerbeste in pizzaland. Wat Napolitaanse pizza definieert? Zacht en strelend vanbinnen, knapperig aan de korst – kortom, een lekkernij in smaak en textuur. We weten wel, zoals de chef het nog eens uitlegt in de zaal op de eerste verdieping, dat een pizza bestaat uit zout, water, gist en bloem (merk: Caputo), toch vinden we het moeilijk om te geloven dat er niet meer nodig is om te doen wat Bernardo D'Annolfo doet. Hij is dan ook een echte alchemist met vuur. Ga bij Educazione Napoletana proeven en je waant je zo in Napels.

Bij die illusie word je een handje geholpen door het intense decor: een fresco van SSC Napoli-legende Diego Maradona, zwart-witfoto's van de beroemde baai van Napels, een afbeelding van de Heilige Maagd… ­ Er zijn ook veel foto's van Bernardo zelf. Een tikje narcisme? We vergeven het hem, want hij heeft gevoel voor humor. Of wat dacht je van een kaart waarop een pizza met ananas prijkt – de ultieme schande voor een Italiaan – tegen de bescheiden prijs van… 100 euro. Een wijze raad: probeer haar niet te bestellen. Ga net zoals wij voor de Napoletana (€12,50), een klassieker met tomaat, mozzarella, kalamataolijven, kappertjes, ansjovis, oregano en basilicum. Meer heb je niet nodig om de perfectie te proeven. Of toch: neem er nog een zalige fles Montepulciano Corte dei Rovi (€27) bij.

EDUCAZIONE NAPOLETANA
Maliestraat 1 rue du Mail, Elsene/Ixelles, 02-245.15.40, www.educazionenapoletana.be, ma/lu/Mo > do/je/Thu 12 > 14.30 & 18.30 > 22.00 vr/ve/Fr > zo/di/Su 12 > 14.30 & 18.30 > 23.00

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?