review

Grammes: Toscaans genot in Sint-Gillis

© Saskia Vanderstichele
| Grammes: half eethuisje, half kruidenierszaak, tjokvol lekkers.

Een nieuw adres in Sint-Gillis brengt Toscaanse magie in het dagelijkse leven. Brood, pasta, liefde en fantasie: meer is daar niet voor nodig.

We hebben het al eerder geschreven: de restaurantbusiness zal de komende jaren ingrijpend veranderen. Sommige ondernemers hebben voor de vlucht vooruit gekozen en concepten ontwikkeld die lockdowns en andere plotselinge quarantaines aankunnen. Tot de zaken die meer dan één trucje in de mouw hebben zitten, behoort Grammes, een concept tussen bakkerij en keuken, op het kruispunt van de Antoine Bréartstraat en de Albaniëstraat, waarop we recent verliefd zijn geworden. Het opzet? Een koppel dat de taken verdeelt – hij aan het deeg (in het bijzonder de schiacciata, een traditioneel brood met olijfolie), zij aan de ovens – maar dat vooral een liefde voor de Italiaanse keuken deelt.

De plek houdt het midden tussen een eethuisje en een kruidenierszaak, en is een walhalla voor lekkerbekken: prachtige goudkleurige stokbroden naast blikken bonito-tonijn, confituren, groenteconserven, bokalen met kappertjes, een schotel vol granaatappels of een mooie streng violetkleurige look. De open keuken ademt eenvoud. Zowel binnen als buiten staan er enkele tafeltjes. Bestellen doe je aan de toog, waar de kokkin toont wat er in haar potten suddert, of welke pizza's haar man heeft voorbereid.

Wij konden niet weerstaan aan de pastasuggestie (10 euro voor een kleine portie, 15 voor een groot bord), maar we hadden net zo goed kunnen kiezen voor de ovengebakken aubergines of de vis bestreken met een groene pesto. De bereiding van onze keuze was een mix van boerenkool en worst met Italiaanse venkel. Door de toevoeging van gesmolten ansjovis kreeg de bitterheid van de kool een boterachtig effect. Deze romige mengeling werd dan weer opgefrist door de pittige, anijsachtige smaak van de worstjes en de finesse van de krulletjes parmezaan.

We hadden het daarbij kunnen houden, maar we wilden absoluut weten wat de pizza (6 euro) ons zou vertellen. Net zoals in Rome wordt die hier in partjes aangeboden, en haar korst heeft wat weg van brood. Napels, dat toch dé standaard blijft voor pizza, was onmiddellijk ver weg, en we gaven ons over aan de krokante lekkernij met heerlijke garnituren: een zuivere coppa (worst van varkensschouder en -hals) en verse stracciatella-kaas. We waren ook dolblij met de ultrakorte keten op de drankkaart – zoals de limonade van munt en framboos (3 euro) van de gerenommeerde brasserie-fermenterie L'Annexe.

GRAMMES
rue Antoine Bréartstraat 20A, Sint-Gillis/Saint-Gilles, 02-732.63.00, www.grammes.be
di/ma/Tu > vr/ve/Fr 12 > 19.30 & za/sa/Sa 8 > 15.00 (reserveren niet mogelijk)

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?