Koffiezaak Mon Chéri neemt intrek in voormalig pand Au Suisse

20230510_Mon Chéri voormalige Au Suisse Anspachlaan
© BRUZZ
| De gevel van Mon Chéri op de Anspachlaan.
© BRUZZ
| De gevel van Mon Chéri op de Anspachlaan.

Het pand op de Anspachlaan waar de iconische broodjeszaak Au Suisse van 1919 tot 2018 gevestigd was, is sinds een week weer open onder de naam Mon Chéri. "Overdag serveren we koffie en gebak, ‘s avonds cocktails en Venetiaanse tapas." Een deel van het pand is beschermd erfgoed en werd dus niet gerenoveerd.

Au Suisse was 150 jaar lang deel van de Brusselse cultuur. De Zwitserse uitbaters openden in 1873 een zaak in de Beenhouwersstraat, om in 1919 naar de Anspachlaan te verhuizen. In 2018 kwam er een einde aan: toen sloot de iconische broodjeszaak zijn deuren wegens “verbouwingen”, maar volgens Arben Lala ging de zaak failliet.

Het is het eerste Belgische filiaal van de koffieketen.

Samen met Hasan Sahiti, ex-uitbater van frituur Broebbeleir in Jette, nam Lala het pand over. Lala is overigens ook de uitbater van het Italiaanse restaurant Spago en het Mexicaanse restaurant Rosita’s Cantina aan Sint-Goriks. Door renovatiewerken en de coronacrisis heeft de opening een tijdje op zich laten wachten, maar na vijf jaar radiostilte huist sinds vorige week opnieuw een horecazaak in het pand op de Anspachlaan 73-75.

'Mon Chéri, coffeeshop' staat nu in krullerige rode letters op de gevel van het pand. Op de rechtervitrine is naast het logo van Mon Chéri ook het logo van Au Suisse toegevoegd, “als eerbetoon”. Bezoekers hebben er de keuze uit een ruim assortiment van koffie, cocktails, Griekse pasteitjes, bagels en taartjes. Binnenkort wil de eigenaar hen ‘s avonds ook Venetiaanse tapas voorschotelen volgens het Italiaanse aperitivoconcept.

20230510_Mon Chéri Au Suisse Anspachlaan
© BRUZZ
| Hasan Sahiti (links) en Arben Lala (rechts), de eigenaars van Mon Chéri, in het als erfgoed beschermde interieur van Au Suisse.

1.800 euro voor de juiste kleur

“Sinds 2011 is het pand erkend als beschermd erfgoed”, legt Lala uit. Het linkergedeelte van de zaak mocht dus niet zomaar gerenoveerd worden. “Alles ziet er daar nog precies zo uit zoals Au Suisse er vroeger uitzag: we hebben bijvoorbeeld hetzelfde marmer gebruikt voor de toog en de vloer is intact gebleven. We hebben 1.800 euro betaald voor een kleurenstudie, om zo de juiste verf te vinden om op onze muren te gebruiken.”

In het rechtergedeelte kregen de eigenaars carte blanche. Daar is een zitruimte geïnstalleerd met onder andere een grote tafel waar studenten kunnen studeren of telewerkers naar hartelust op hun laptop kunnen tokkelen. De tegels die ze in de linkerruimte moesten behouden, zijn hier vervangen door parket.

20230510_Mon Chéri Anspachlaan
© BRUZZ
| Het logo van Mon Chéri.

Het idee om er een koffieketen te installeren, kwam van Lala. “De naam is speels en past goed in Brussel. De Albanese keten heeft al tientallen vestigingen in Europa, maar dit is de eerste in België”, zegt hij. Er opnieuw een broodjeszaak van maken, was volgens hem uitgesloten: “Dat past niet meer in deze buurt. Het puilt hier uit van de biercafés (Mon Chéri ligt tussen de Ierse pub O’Reillys en Les Brasseurs, red.), maar een plek waar je rustig een kopje koffie kunt drinken, was er nog niet.”

Nu is het nog wachten op klanten, aldus Lala. “Ik geef het nog even tijd. We zijn nog maar een week open en het was niet zo’n goed weer, dat speelt zeker mee.” De nieuwsgierigheid van een ouder koppel dat voorbijloopt, lijkt alvast gewekt: “Dat was vroeger Au Suisse, herinner je je dat nog?”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?