Koning van de kroket

© Saskia Vanderstichele
| Restaurant Fernand Obb: al twee jaar winnaar 'Beste gaarnaalkroket van Brussel'

Garnaalkroketten doen veel mensen denken aan kustplezier, maar deze nationale specialiteit heeft op natuurlijke wijze haar plaats in de hoofstad gevonden.

Begin over garnaalkroketten en mijn verbeelding waaiert uit richting Knokke, naar Put 19, waar ik voor het eerst betoverd werd door de heerlijke smaak van dit gerecht. Een echte openbaring, zozeer zelfs dat ik ze lange tijd nergens anders wilde eten – ik vond het geweldig dat ze opgediend werden met enkele sneetjes vers bruinbrood.

Ik ben er al minstens tien jaar niet meer geweest – zijn ze er nog steeds zo lekker? – maar het feit blijft dat ik niet de enige ben die naar de Noordzee gevoerd wordt door deze specialiteit waarvan het hoofdingrediënt, de garnaal, ter plaatse gevangen wordt van september tot halverwege december. Toch zou het populaire gerecht ontstaan zijn in een minder zomerse context: niet aan de badplaatsen, maar in de loopgraven van het IJzerfront tijdens WO I. Dankzij de compacte vulling, bestaande uit eieren, boter meel en melk, was het een calorierijk tussendoortje voor de soldaten.

Meer dan honderd jaar later kan je stellen dat garnaalkroketten een rage geworden zijn in de hoofdstad. Met dank aan Fernand Obb, een nieuwe zaak die algemeen geprezen wordt. Ten bewijze: tweeënhalf jaar na de oprichting heeft dit eethuis in Sint-Gillis al twee keer de titel “beste garnaalkroket van Brussel” gewonnen, een prijs die uitgereikt wordt door Visit.Brussels. En de 34-jarige oprichter van de zaak, Cédric Mosbeux, heeft onlangs zelfs een eretrofee gekregen voor zijn superieure recept. Omdat hij gezien wordt als “ambassadeur van de garnaalkroket”, treedt hij toe tot de jury die op 21 november de volgende prijs voor beste Brusselse garnaalkroket zal uitreiken.

Wanneer we Cédric Mosbeux spreken over het enthousiasme dat hij opwekt, beweert hij geen bijzonder geheim te hebben. “Het belangrijkste is om niet te beknibbelen op de hoeveelheid garnalen, noch op de kwaliteit van de ingrediënten,” zegt hij. Maar hij geeft ook toe dat behalve hijzelf slechts één iemand het recept kent, en hij wil niet zeggen wie.

Wij hebben de kroketten (€8 per stuk) al meermaals geproefd. Het lijkt ons dat ze hun smakelijke karakter, behalve aan de consequente hoeveelheid garnalen en de vereiste gefrituurde peterselie en het kwartje citroen, vooral danken aan de geslaagde mix van panko en paneermeel en aan de zachtheid van het mengsel. Daaraan wordt overigens geen bisque van kreeft of garnaal toegevoegd, wat anderen soms doen om de smaak te versterken.

Daarbij komt nog de visionaire aanpak van Mosbeux, die bepaalde gerechten en topproducten uit de Brusselse keuken combineert met de Angelsaksisch-joodse deli-traditie, genre Katz's Delicatessen (New York) en Schwartz's (Montreal). En dat niet zonder te innoveren. Een van de huidige suggesties is bijvoorbeeld de heerlijke pastei van pastrami (€6,50).

FERNAND OBB rue de Taminesstraat 27, Sint-Gillis/Saint-Gilles, 02-771.91.08, www.fernand-obb.be
wo/me/We > vr/ve/Fr 12 > 14.30 & 18.30 > 22.00, w-e 12 > 22.00

Ook hier serveren ze kroketten met karakter:

Les Brigittines
De geweldige Dirk Myny maakt garnaalkroketten op basis van een melkinfusie, hele, ongepelde grijze garnalen, tijm, laurier en Cantillon-geuze (€17,50 voor twee stuks).
Kappellemarkt in Brussel
www.lesbrigittines.com

Friture René
Ook niet te versmaden is het duo van 2 x 90 gram, ook zonder bisque (€17,50) van een andere Dirk, die van Friture René.
Verzetsplein in Anderlecht

Noordzee
Of, ten slotte, een streetfood-klassieker, de superlekkere versie (€13 voor twee stuks) met een beetje bisque, van de
fishbar van viswinkel Noordzee.
Sint-Katelijneplein in Brussel
www.noordzeemerdunord.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?