1739 RESTO Julien Hazard

| Met een Mont d'Or kan je kaasfondue niet mislukken volgens kaasmaker Julien Hazard.

Nieuwe culinaire hype: kaasfondue

Michel Verlinden
© BRUZZ
05/02/2021

Naast raclette is kaasfondue de grote culinaire hype van de lockdownwinter. Maar dan moeten ze nog lukken ook. Kaasspecialist Julien Hazard heeft een onfeilbaar recept.

Ze is minder bekend dan de raclette, maar de fondue savoyarde kent toch een bescheiden succes in onze streken. Misschien is die beperktere populariteit te wijten aan de relatieve complexiteit van het gerecht.

De Ukkelse kaasmaker en -rijper Julien Hazard is duidelijk: “Een lekkere fondue maken, is niet evident. Het vraagt tijd, knowhow en toewijding. Je moet voortdurend blijven mengen, even niet opletten en een ongelukje is snel gebeurd.” Een ongelukje? Daarmee bedoelt hij dat je die heerlijke smeuïgheid aan je neus ziet voorbijgaan. Al te vaak wordt de fondue zo vloeibaar dat je zetmeel moet toevoegen – een gastronomische ramp vinden wij dat.

Een lekkere fondue maken, vraagt tijd, knowhow en toewijding. Maar een Mont d'Or in de oven kan niet mislukken.

Gelukkig bestaat er een heilzaam alternatief, dat we leren kennen via Hazard, een echt fonduefan die er alles aan doet om savoir­-faire uit de kaaswereld te populariseren. De mirakeloplossing komt van een kaas met adelbrieven die je in alle goede Brusselse kaaswinkels vindt: de Mont d'Or. Een zachte kaas met een gewassen korst, afkomstig uit het Juragebergte. Deze lekkernij, verpakt in een houten doosje met een riempje van epiceahout (helaas zelden afkomstig uit dezelfde regio), wordt gemaakt van rauwe koemelk.

Hoe je van die kaas een fondue maakt? “Een Mont d'Or in de oven kan niet mislukken. Voor twee personen kies je een kaas van 400 à 500 gram, maar er bestaan ook versies van 2,5 kilo voor grote families. Maak een kruis in de korst, prik er stukjes look in en giet er witte wijn over. Zet hem in een oven op 170 graden. Na tien à vijftien minuten draai je alles om met een lepel en zet je hem weer in de oven gedurende vijf tot tien minuten.

Degusteren kan je gewoon met brood van gisteren,” vertelt onze vakman, die in zijn winkel vier rijpingskelders heeft. Een laatste tip: het is niet verboden om het brood te vervangen door plakjes Morteau-worst. Laat ons weten wat je ervan vindt!

JULIEN HAZARD
rue Vander­kindere-straat 137,
Ukkel/Uccle, 02-851.89.60, www.julienhazard.be,
di/ma/Tu > vr/ve/Fr 10 > 18.30, za/sa/Sa 9 > 18.00


TAKE AWAY HIGH FIVE:

RAMBO ••••
rue Washingtonstraat 7, Elsene/Ixelles,
wo/me/We > vr/ve/Fr 18 > 21.30, w-e 12 > 21.30
Facebook: RamboSnack­americain

LA FOURNA ••••
Brood gemaakt door sterke vrouwen.
Du pain signé par des femmes puissantes.
Bread made by strong women.
www.lafourna.be

GABRIELLA ••••
Italiaanse kost, genereuze porties.
Traiteur italien ultra-généreux.
Italian food, generous portions.
gabriella.cocina.be

MINE MADEH ••••
Syrische keuken die je verwarmt in de winter.
La chaleur de la cuisine syrienne en plein hiver.
Syrian cuisine to keep you warm in winter.

MAISON LANSSENS ••••
De allerbeste zuurkool van Brussel!
La meilleure choucroute de Bruxelles !
The best sauerkraut in Brussels!
www.maisonlanssens.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni