review

Nyyo: een eigentijdse ‘Viet eatery’

1864 Eat and drink Nyyo restaurant 1864 Eat and drink Nyyo restaurant
© Saskia Vanderstichele
| Nyyo
© Saskia Vanderstichele
| Nyyo
Onze score

In het kielzog van Old Boy en Nénu duiken er in Brussel steeds meer Aziatische restaurants van de tweede generatie op. En daar wachtten we al een tijdje op.

'Nam' Lam komt uit Luik, maar woonde acht jaar in New York. Door daar zo lang te verblijven, heeft hij ongetwijfeld – al is dat onze interpretatie – zijn Vietnamese roots beter leren begrijpen en er zich in zekere zin ook van kunnen bevrijden. Voor alle migratiegolven geldt dat de eerste generaties hun nationale gastronomie bijna de nek omwringen om de lokale bevolking te behagen. Dan wordt het moeilijk om uit dat keurslijf te breken. “Ik wou absoluut vermijden om pho (een Vietnamese bouillon, red.) of loempia's te maken,” zegt Lam. Hij opende in Brussel een 'Viet eatery', met de juiste looks en aandacht voor de hedendaagse drankcultuur: op het menu vind je natuurwijnen, cocktails en cider van Constant-Berger. Het eigentijdse, roze-bruine interieur is verdeeld in drie modules: klassieke tafels, alkoven voor een intiem etentje en een toog voor wie alleen wil eten.

De lichtarmaturen doen denken aan de traditionele kegelvormige hoeden van latania-bladen uit Vietnam, en kunnen ons wel bekoren, net als de stenen in pure Carl Andre-stijl, die de ventilatiesystemen verbergen. Nyyo kiest voor het concept van foodsharing en dat mag al eens feestelijk zijn: 's avonds doen de shotjes de temperatuur duidelijk stijgen, 's middag is er wat minder feestgedruis. Twee frisse en smaakvolle gerechten openen onze lunch: rundvlees tai chanh (14 euro) en een Vietnamese ceviche (15 euro). De tai chanh is een tartaar van rundvlees met een zacht kwarteleitje en rau ram, ook bekend als Vietnamese koriander, die een sterke peper- en citroenachtige smaak toevoegt. De ceviche bestaat uit stukjes zeebaars, een citroenvinaigrette, kokosmelk en Thaise chilipeper als smaakmakers. De pâté koh (16 euro) is een gewaagde combinatie van het Franse bladerdeeggerecht pithivier en pulled pork. Lekker, maar een beetje aan de droge kant.

Voor 15 euro biedt shrooms & noods dan weer een ervaring vol contrasten. Noedels die in boter werden bereid – laten we het gezonde ketterij noemen – geven een sensationele smaakexplosie in de mond. Ze worden gecombineerd met oesterzwammen die net iets te sterk gesmoord werden in tempura. Het zijn details waar deze plek, met wat kleine kinderziektes, nog volop aan werkt.

Nyyo
Baljuwstraat 38, Elsene, www.nyyorestaurant.com
di > za 12 > 14.00 & 18 > 22.00

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?