Regenweer houdt Brusselaars niet van de eerste terrasjes

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 8 en zondag 9 mei 2021

Vandaag gaat een volgende reeks versoepelingen van de coronamaatregelen in. Zo mogen onder meer de horecazaken hun terrassen weer openen onder strikte voorwaarden en wordt de avondklok vervangen door een samenscholingsverbod.

Na meer dan zes maanden mogen de Brusselse terrassen eindelijk weer open, mits naleving van een aantal strenge maatregelen. Zo mogen ze slechts open blijven van 08.00 tot 22.00 uur en aan elke tafel mogen maximaal vier personen zitten, behalve als het huishouden uit meer dan vier mensen bestaat.

Tussen de tafelgezelschappen moet minimaal 1,5 meter afstand zijn en klanten mogen enkel aan de tafels plaatsnemen. Het personeel moet altijd een chirurgisch mondmasker dragen, de klanten mogen hun mondmasker afzetten als ze aan tafel zitten. Bediening aan de bar is niet toegestaan. Klanten mogen enkel naar binnen om de sanitaire voorzieningen te gebruiken, om via de binnenruimte het terras te betreden of om te betalen. Een registratieplicht is er niet, maar de horeca vraagt wel om zo veel mogelijk op voorhand te reserveren. Het geluidsniveau mag 80 decibels niet overschrijden.

Plexiglas

Er was heel wat te doen over de vraag of horecazaken nu wel of niet plexischermen mogen plaatsen, om zo meer tafels te kunnen plaatsen. Dat was wel opgenomen in het protocol dat de sector met de overheid had opgesteld, maar dat zou een fout zijn geweest. In het ministerieel besluit is er geen sprake van plexischermen, enkel van 1,5 meter afstand. Verschillende burgemeesters hebben wel al laten weten dat ze niet van plan zijn om het verbod op plexischermen te handhaven.

Vanaf zaterdag bestaat de avondklok overigens niet meer. In de plaats geldt er een samenscholingsverbod van meer dan drie personen tussen middernacht en 05.00 uur 's ochtends. Daarbuiten zijn samenscholingen van tien personen toegelaten. De verkoop van alcohol wordt toegelaten tot 22.00 uur, zoals in de horeca.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?