1590 Les4jeudis
Review
Score: 3 op 5

Resto: Les 4 Jeudis

Michel Verlinden
© BRUZZ
30/10/2017

Een vergeten hoekje in Sint-Joost-ten-Node maakt het mooie weer met een plantaardige keuken. Een simpel en eerlijk adresje dat zijn succes verdient.

Toen we klein waren, hadden we een broertje dood aan de Franstalige uitspraak la semaine des 4 jeudis, die volwassenen gebruikten om te wijzen op alle mooie dingen die we beter uit ons hoofd zetten. Liever voetballen dan huiswerk maken? Dan moest het wel de week van de vier donderdagen zijn.

Die smaak van teleurstelling wordt nu verdreven door Les 4 Jeudis, niets minder dan een tastbare utopie, in een vergeten straatje in Sint-Joost-ten-Node. Al mag je daar niet uit afleiden dat je zoiets als een molen binnenstapt. Reserveren is noodzakelijk, tenzij je wilt riskeren in het kleine en minder charmante achterzaaltje terecht te komen.

Sommige mensen zullen Les 4 Jeudis omschrijven als een ‘hoffelijk’ huis, met andere woorden: consistent en bekommerd om het milieu. Anderen zullen dan weer ‘radicaal’ zeggen, omdat het enige voorgestelde menu volledig veganistisch is (€16,50), te nemen of te laten. Al bij het binnenkomen herkennen we de codes van dit soort plek: een warm maar onopvallend decor, een lieve en bijna verlegen ontvangst, een beschaafd publiek dat zijn spijsvertering verzorgt met kruideninfusies…

Het geheel, gemoedelijk en aangenaam, is verpakt in donkergrijze en bordeaux kleuren.

Subliem geheel
Het voorgerecht bestaat uit rauwe groenten: wortelsalade, Chinese kool en zeewier. Als je het zo leest, denk je vast aan een macrobiotisch gerecht. Gelukkig is dat niet het geval: een smeuïge crème van knolselder maakt het gerecht om van te smullen, en een vinaigrette met pindanoten en gember geeft het geheel een exotische toets. Slim gezien.

We nemen er een erg lekkere Chaga-limonade bij (€4), onttrokken aan paddenstoelen. Het hoofdgerecht? Twee ballen van gekiemde linzen vergezeld van een quinoa met een gebrande smaak en een heel mooie millefeuille van butternut, biet en knolselder. Het geheel wordt subliem afgemaakt met een crème van courgettes met rozemarijn.

Is er dan geen punt van kritiek? Toch wel. De porties bonen, prei en romanesco voegen niets toe aan de compositie. Maar misschien zijn die laatste ingrediënten er gewoon om een volle maag te garanderen? Voor het dessert – een glutenvrije chocoladecake – hadden we geen plaats meer. Voor acht uur ’s avonds zijn we niet meer aan tafel gegaan. Gezond, eerlijk en overheerlijk.

di/ma/Tu > vr/ve/Fr: 12.00 > 15.00

02 721 10 49

Ronde van Brussel: Sint-Joost-ten-Node

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente SINT-JOOST-TEN-NODE.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Resto & Bar, Ronde van Brussel: Sint-Joost-ten-Node

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie