R1547 TonTons
Review
Score: 4 op 5

Resto: Tontons

Michel Verlinden
© BRUZZ
15/11/2016

Met de spaghetti bolognese heeft België een monsterlijk gerecht voortgebracht dat puristen doet huilen en voedingsspecialisten onder de zoden doet belanden. Na jaren in het vagevuur, trekt Tontons recht wat krom was.

Je kan zeggen wat je wilt, muggenziften over de al dan niet gegronde aanwezigheid van een of ander kruid of snuifje zout, als puntje bij paaltje komt, is er maar één criterium dat doorslaggevend is: op de vraag 'kom ik hier ooit nog terug?' moet het antwoord onverdeeld 'ja' zijn.

Zien ze ons bij Tontons nog terug? Zeer zeker. Want het is een mooie uitdaging die deze Ukkelse plek zich stelt: het blazoen van de spaghetti bolognese oppoetsen, een bastaardgerecht dat voortkomt uit de botsing van twee culturen en geen al te beste reputatie geniet.

De geniale ingeving zit hem in het feit dat de creatie zonder adelbrieven hier een koninklijke behandeling krijgt, terwijl ze tot nu toe vooral standhield in de uren dat nachtelijke hongertjes ons teisterden. In twee groottes (€12/14) verleidde de spaghetti 'Bolo Tontons' door textuur – echt al dente – en smaak – een tomatensaus rijk aan kwaliteitsgehakt – met elkaar te verzoenen. Persoonlijk zouden we alleen de wat te nadrukkelijke aanwezigheid van wortelschijfjes afraden. In onze ogen zijn, voor een harmonieuze saus, zoveel zoete en zachte accenten niet nodig. Maar dat is een detail.

Een andere mooie verrassing is het feit dat Tontons ook lekkere glutenvrije pasta's aanreikt. De versie met tonijn (€15), die bestaat uit een smakelijke mengeling van tonijn, kappertjes, olijfolie en citroenzeste, bleek een onverwacht succes. Wat onze ervaring hier in deze familiebistro nog meer kleurde, was het interieur, dat gedomineerd wordt door een groot schoolbord en geritmeerd door een stel gemarmerde tafels. Het zorgt ervoor dat je je hier onmiddellijk thuis voelt en geeft zin om wat tijd uit te trekken voor je maaltijd, met een van de goede wijnen die hier op de kaart staan, bijvoorbeeld. Getuige de Cheverny (€27) van bij Philippe Tessier, een memorabele sauvignon.

open: ma, do > za 18.30 > 22.00, zo 10 > 15.30 & 18.30 > 22.00

02 217 03 61

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni