1809 RESTO smala

| Anaïs en Arth, de twee initiatiefnemers van Smala.

Review
Score: 3 op 5

Smala: van het veld recht op je bord

Michel Verlinden
© BRUZZ
26/08/2022

Na lang een traiteurzaak zonder toonbank te zijn geweest, is Smala nu een mooi restaurant ‘van veld tot bord’ vlak bij de Hallepoort.

Anaïs en Arth, de twee initiatiefnemers van Smala, maken al even naam in Brussel. Sinds 2019 bewerkt deze tandem samen met twee tuinders een perceel van zestig aren in Anderlecht. Dit als door de voorzienigheid geschapen veld heeft al geleid tot een zomerbar, een markt en biogroentemanden. En sinds kort bevoorraadt de lap grond ook een restaurant aan het begin van de Waterloosesteenweg.

Het restaurant is schilderachtig vormgegeven en doet denken aan een stilleven: een open keuken, muren verfraaid met grote, groene bladeren, een oud, houten hakblok, een ogenschijnlijk betegeld plafond, heel verscheiden meubels, knipmessen als bestek, stoffen servetten en kleine tafels met daarop een droogboeket. Het geheel voelt aan als een zondag met de familie op het platteland. Een gevoel dat nog wordt versterkt door het kleine terras, dat als een dorpsplein versierd is met lantaarns.

Over de smaken werd nagedacht. Dat merk je zowel aan de zwarte knoflook, als aan de fijne citrustoetsen

Geheel in lijn met deze neorustieke sfeer is de lunch van een doeltreffende eenvoud. Het voorgerecht is een inventieve compositie op basis van gerookte forel (€9,50). Hier wordt duidelijk ingezet op tuinbouwproducten van topkwaliteit. Of het nu gaat om de zachte tomaten die het mes als boter doorklieft, de rijpe kersen of de rozenblaadjes.

Over de smaken werd nagedacht. Dat merk je zowel aan de zwarte knoflook die zorgt voor intense en geroosterde accenten, als aan de fijne citrustoetsen die de smaak van citroenverbena oproepen.

Het hoofdgerecht, de vegetarische optie, is een stapje terug. De met tarwe en feta gevulde courgettes (€14) kunnen de voorgaande smaakexplosie niet herhalen. Het wat monolithische mengsel van tarwe en Griekse kaas mist sappigheid. Misschien komt dat door de lichte parmezaangratin, die de maaltijd zwaarder maakt. Het gerecht blijft correct, al was het maar door de onberispelijke knapperigheid van de courgette, de florale toetsen van de cosmeablaadjes en de zeer gepeperde kruiding die het gehemelte prikkelt.

Liefhebbers van vloeibaar plezier komen hier aan hun trekken dankzij de gefermenteerde dranken van L’Annexe (€4,50), de Guldenberg van De Ranke (€4,50) en de uitstekende Pineau de la Loire, een levendige chenin van Clos du Tue Bœuf (€43).

Smala
Waterloosesteenweg 32, Sint-Gillis, 0487-54.78.02, smala.brussels,
wo > vr 12 > 14.00, ma > vr 19 > 21.00

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni