Take away: gerechten uit je jeugd

© Saskia Vanderstichele
| Sterrenchef Christophe Hardiquest staat tijdens de coronacrisis samen met zijn gezin aan het fornuis.
Onze score

Met 'Ma cuisine de mémoire' kookt tweesterrenchef Christophe Hardiquest samen met zijn gezin de gerechten van zijn jeugd. Een ontroerende terugkeer naar de basis.

Al wie de ontwikkeling van de gastronomie de afgelopen twintig jaar heeft gevolgd, weet dat er zich een revolutie heeft voltrokken: het statuut van de chef-kok is veranderd. Vroeger kon de kok niemand boeien, hij of zij moest binnen de vier muren van de keuken blijven, ver weg van het spotlicht. Maar de 'food mania' die het gevolg was van boeken en tv-programma's over koken, heeft dat veranderd: de voormalige dwangarbeider is de ster geworden.

De gastronomie staat voortdurend in de aandacht, als een waar spektakel… tot een gezondheidscrisis alles tot stilstand bracht. Veel chefs maken van de gelegenheid gebruik om diep na te denken over hun metier en de waarden die ze willen belichamen. “Ik zoek niet langer de perfecte, maar wel de eenvoudige, zinderende hap,” vertelt Christophe Hardiquest ons. Daarom heeft de chef van Bon Bon een eerlijke, toegankelijke takeawayformule bedacht. 'Ma cuisine de mémoire' is een familiale keuken die grotendeels bestaat uit gerechten uit zijn kindertijd, en die Hardiquest week na week in een nieuw jasje stopt.

Toen wij kwamen bestellen, maakte hij een update van gehakt parmentier (€22,50). Er is geen leverdienst dus we gingen onze vijf porties voor het gezin ter plaatse ophalen. We waren ontroerd om de chef samen met vrouw en kinderen aan het werk te zien. Wat staat deze diepmenselijke intimiteit ver van de blingbling die we doorgaans associëren met een sterrenrestaurant. Het beeld van een familie die samenklit rond de basis – voeden en beminnen – staat op ons netvlies gebrand. Nog meer ontroerd raakten we door de bereiding, waarvan we de kooktijd nauwgezet respecteerden: 35 minuten op 175°C.

Het resultaat is puur genot: sappig, uitzonderlijk lekker gehakt van Menapii-varken met een boterachtige smaak, afkomstig van bij Dierendonck, afgewerkt met een mespuntje komijn. Daarbij komt nog een smeuïge puree, spinazie, ruw gehakte champignons, een sausje van gerookte tomaat en een beetje tandoorikruiden. Het geheel is afgewerkt met Japanse pankochapelure. Christophe Hardiquest bewijst dat eenvoudige keuken elke foodie in hogere sferen kan brengen – zolang liefde maar het hoofd­ingrediënt is.

BON BON
avenue de Tervurenlaan 453,
Sint-Pieters-­Woluwe/Woluwé-­Saint-Pierre
Take-away via restaurant@bon-bon.be,
afhalen: do/je/Thu 17 > 18.00, vr/ve/Fr 11 > 12.00


TAKE AWAY HIGH FIVE:

COIN COIN ••••
Niet Italiaans, wel pastastisch.
Nouveau repaire à pâtes divines.
Not Italian, but still pastastic;
www.coincoinresto.be

ELBOW ••••
Streetfood op z’n Amerikaans.
La street food made in US ? C’est ici.
US style street food.
www.elbowcounter.com

MANGIAVINO ••••
Italiaans zoals in Italië.
L’Italie en V.O.
Authentic Italy.
Mangiavino Ristorante

POISONNERIE KAMO ••••
Sushigenie aan het werk.
Envie de sushi d’auteur ? C'est ici.
The place for sushi masterpieces.
www.poissonnerie-kamo.be

THE VEGAN BUTCHER’s CHOICE ••••
De smaak van vlees, zonder vlees.
Le goût de la viande... sans viande.
The taste of meat, but without meat.
www.veganbutcher.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?